Kighoste-epidemi hærger: Så mange er ramt i Lorryland

Kighosten begyndte i Jylland og har siden indtaget Sjælland og især København.

Ifølge Statens Serum Institut (SSI) er Danmark i øjeblikket ramt af en landsdækkende kighoste-epidemi, da et stigende antal tilfælde af sygdommen har nået et niveau, hvor der er over tre gange flere tilfælde end normalt.

Det meddeler Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

- Tidligt på foråret startede det med at spire i Sønderjylland og på Fyn. Det er også der, der er flest tilfælde. Det, vi har set over sommeren i juli og august, er, at der er en stigning af forekomsten både i Østjylland og Københavnsområdet, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut til TV 2 Lorry.

Da stigningen nu ses i alle dele af landet, vurderer SSI, at der er tale om en kighoste-epidemi.

Så mange er ramt eller har været ramt af Kighoste

Helt små børn kan få forebyggende antibiotika

Ifølge Peter Henrik Andersen er det hos de helt små børn, man skal forhindre kighoste, og der, hvor det kan blive farligt, er, hvis man som voksen smitter børn. Derfor skal man være opmærksom som forælder eller som personale i en daginstitution.

- Det er vigtigt at forældre er opmærksomme på, at særligt helt små børn bliver vaccineret til tiden. Derudover kan uvaccinerede børn under 24 måneder, der har haft tæt kontakt med en person med kighoste, tilbydes forebyggende antibiotika, siger Peter Henrik Andersen.

Samtidig anbefaler han læger til at være ekstra opmærksomme på eventuel kighoste, hvis de oplever patienter med anfald af tør hoste. Det gælder især blandt mindre børn men også blandt større børn og voksne, som kan udgøre smittekilder til små, ubeskyttede børn.

Farlig for helt små børn

Langt de fleste er vaccineret mod kighoste, hvilket man normalt bliver i tremåneders-alderen. Udfordringen er, at vaccinen kun virker i relativt få år. Når man er 5-10 år efter vaccinationen, er beskyttelsen væk.

Fakta om kighoste

Helt små børn bliver vaccineret flere gange inden for de første leveår, da kighoste er en tilstand, hvor man får kraftige hosteanfald.

- Små børn kan ikke håndtere det og få luft, mens de hoster. Hosten forhindrer dem i at trække vejret, og det er der, det går galt, siger Peter Henrik Andersen til TV 2 Lorry.

Satens Serum Institut forventer, at epidemien vil fortsætte nogle måneder, da der normalt er flere kighostetilfælde i 2. halvår end i 1. halvår.

Noget af stigningen fra juli til august kan forklares ved, at der efter SSI’s udmelding i starten af august har været øget opmærksomhed omkring kighoste. Men da stigningen både er markant, og den er sket i alle dele af landet, forklarer det ikke alene det stærkt øgede antal kighostetilfælde.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

KOL-træning

Ulla er en sårbar patient: Nu holdes hun i live igennem skærmen

Tina Heide 2

Hun har OCD: Corona forværrer hendes helvede

Rigshospitalet

Flere børn indlagt med skoldninger – nu kommer overlæge med opfordring

Senfølgeklinik

playKom med på senfølgeklinik: Trine fik covid-19 i marts, men føler sig stadig ikke frisk

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere