Ketchupeffekt: Flere og flere kommuner vil indføre røgfri arbejdsdag

Kræftens Bekæmpelse melder om flere og flere kommuner, som ønsker at indføre røgfri arbejdsdag. Der er nærmest tale om en ketchupeffekt i øjeblikket, lyder det.

For femten år siden udløste det et ramaskrig, da de første kommuner begyndte at tale om røgfri arbejdsdag - altså ingen røg i løbet af hele arbejdsdagen - hverken inde eller ude - inklusive, hvad der måtte være af pauser.

Og vel at mærke for samtlige kommunens ansatte.

I dag går der nærmest ikke en måned, uden at der er en kommune, som enten debatterer det - eller som indfører røgfri arbejdstid, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

quote - Jeg tror, at om fem år har alle kommuner røgfri arbejdstid - dvs. de ikke må ryge hverken indendørs eller udendøre eller i deres pauser.

Niels Them Kjær,  Projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse

- Det er klart, at der er altid noget debat, inden man indfører det. Men det vi ser, det er, at når først det er indført, så fungerer det faktisk uden de store problemer, siger projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, Niels Them Kjær, og fortsætter:

- Jeg tror, at om fem år har alle kommuner røgfri arbejdstid - dvs. de ikke må ryge hverken indendørs eller udendøre eller i deres pauser.

Protester og den gode dialog

Tilbage i 2012 var Fredensborg Kommune den første kommune i Lorryland, som indførte røgfri arbejdstid.

- Vi havde de samme diskussioner, som andre kommuner også har den dag i dag. Er det her nu et indgreb i den personlige frihed? Hvad med alle de situationer uden for rådhuset eller på den enkelte institution, som ku´gi´ anledning til at man havde lyst til at ryge - skal ledelsen nu også blande sig i det eller skal kolleger blande sig i det, siger Fredensborgs kommunaldirektør, Kim Herlev Jørgensen.

En række tilbud - inklusive hjælp til rygestop - blev dengang stillet til rådighed for medarbejderne.

- Så de ramaskrig og protester, der var - dem talte vi sammen om. Og vi havde en god dialog om det, siger Kim Herlev Jørgensen.

I følge Fredensborg Kommune har det i årenes løb det kun få gange været nødvendigt at sanktionere medarbejdere - i form af en advarsel -  for overtrædelse af rygeforbuddet. 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

child drinks

playAlexanders idé slukker tørst i flygtningelejr: Vil sælge en halv million i 2021

20140629-134614-l-1920x1283we.jpg

playNy ”opsigtsvækkende” forskning fra Ballerup kan ændre akutberedskaber i hele verden

sengeløse

Kommune med færrest sygedage blandt sosu'er: "Borgere får en bedre hverdag"

60_percent

playFørstegangsfødende på Hvidovre Hospital skal alligevel ikke hjem efter 8 timer

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere