Kendte Instagrammere organiserer mødre på jagt efter modermælkserstatning

Henvendelser om tomme hylder har fået to mødre til at efterlyse modermælkserstatning på Instagram. Det har aktiveret en storm af hjælpsomme mødre.

Et historisk pressemøde onsdag lukkede dele af Danmark ned.

Siden har det regnet med billeder og videoer af hamstrende danskere. 

Nu har en særlig vare fået mange mødre til at reagere på det sociale medie Instagram: 

- Om folk mangler toiletpapir og leverpostej, er jeg ligeglad med. Men modermælkserstatning er noget andet, siger Sarah Louise Christiansen, der blandt andet er kendt fra flere reality-programmer. 

quote Om folk mangler toiletpapir og leverpostej er jeg ligeglad med. Men modermælkserstatning er noget andet

Sarah Louise Christiansen 

Det gør hun efter at have modtaget mange beskeder fra kvinder, der ikke kan finde den modermælkserstatning, de skal bruge. 

- Der var blandt andet en kvinde, der havde været rundt med sin baby i bus til tre forskellige apoteker. Hun var snart i panik, fortæller Sarah Louise Christiansen til TV 2 Lorry. 

- Hvad fanden foregår der?

Samme type henvendelser har en anden populær Instagrammer fået, nemlig Cecilie Olsen fra Gentofte, der er kendt under navnet @denperfektemor. 

Ifølge Cecilie Olsen har hun samtidig modtaget billeder af folk, der har købt 10-20-30 bøtter modermælkserstatning.

TV 2 Lorry har blandt andet set et billede, hvor en person deler sit indkøb af mindst tyve bøtter med teksten "Når man sørger nok for baby <3"

- Vi har set, at nogle har købt meget store mængder af modermælkserstatning, og vi har haft et stort salg, siger Kasper Reggelsen fra Salling Group, der blandt andet ejer Føtex, Bilka og Netto, til TV 2 Lorry. 

Både regeringen og supermarkederne har ellers været klare i mælet: Der er varer nok, hvis vi handler som normalt. 

- Vi opfordrer stadig til, at man køber det, man har behov for, siger Kasper Reggelsen.

Tegnene på hamstring af modermælkserstatning gjorde derfor Cecilie Olsen enormt frustreret:

- Jeg tænkte: Hvad fanden foregår der?

Hjælper kvinderne i kontakt med hinanden 

Sarah Louise Christiansen, der er er mor til tre, og Cecilie Olsen, der venter sit andet barn, har selv haft brug for modermælkserstatning, da deres børn var små. 

Henvendelserne har motiveret dem til at bruge deres sociale platforme til at organisere mødre, der har modermælkserstatning i underskud eller overskud. 

Sarah Louise Christiansen har torsdag oprettet en selvstændig Instagramprofil @modermaelkserstatning_nu, hvor hun deler folks efterlysninger af forskellige typer modermælkserstatning, og hvor hun opfordrer folk til at hjælpe hinanden i kommentarfelterne. 

Cecilie har valgt at koordinere mødrenes henvendelser gennem sin private Instagram-indbakke. Hun frygter, at det ville føre til hamstring, hvis hun deler offentligt, hvor forskellige typer modermælkserstatning er på hylderne. 

Men er der ikke en risiko for, at I med jeres initiativer kommer til at skabe ekstra panik over, om der er modermælkserstatning nok?

- Jeg har forsøgt at formidle det på en måde, så hamstringen ikke er blevet tonet hverken op eller ned. Panik er det sidste, vi kan bruge. Men jeg kan ikke lave en platform uden at italesætte det, svarer Sarah Louise Christiansen.

-  Det var en risiko, jeg vidste, der var, men jeg gør det for at hjælpe og betrygge, og jeg reagerede på beskeder, jeg allerede fik, siger Cecilie Olsen. 

Har du så gjort noget for at mane til ro?

- Jeg har understreget, at der er meget på lager, og mange der gerne vil hjælpe, svarer Cecilie Olsen.

Rigtig mange vil hjælpe

Begge Instagrammere er nemlig samtidig med de bekymrede beskeder blevet kontaktet af et væld af hjælpsomme kvinder:

Kvinder, der gerne vil dele ud af deres eget lager af modermælkserstatning, og som ved, hvor det er på hylderne, eller som tilbyder at pumpe mælk ud. 

- Jeg er blevet meget rørt, fortæller Cecilie Olsen. 

Sarah Louise Christiansen understreger, at hun ikke har indtryk af en generel mangel på modermælkserstatning - men at der blot mangler et overblik over, hvor de forskellige mærker og typer er at finde.

Modermælkserstatning: Er der grund til bekymring?