Kendt buslinje runder sit første år

Linje 5C er Nordens travleste - i dag er det et år siden, de lange blå busser blev sluppet løs på ruten

Hvad er 18 meter langt, CO2-neutralt - og ret skrigende turkisgrønt? Jep - Danmarks - og Nordens - travleste buslinje - Linje 5C, som kører i fast rutefart mellem Herlev Hospital - ind mod København, gennem Nørrebro, Indre By, Amager, Kastrup og helt ud til lufthavnen. I dag er det et år siden, linjen skiftede navn fra 5A til 5C og de karakteristiske busser blev indført.

Men bussen havde børnesygdomme. Der var lang ventetid og uregelmæssighed. dørene drillede og ville ikke lukke, hvis passagererne stod for tæt på. Men i dag er tilfredsheden hos Movias plandirektør Per Gellert stor:

- Forventningerne til 5C var tårnhøje og vi havde nogle ærgerlige startvanskeligheder, da 5C åbnede. Det må man forvente, når man indfører helt ny teknologi på så travl en buslinje og samtidig beder kunderne om at ændre på den måde, de bruger bussen på. Men vi ved også, hvor vigtig 5C er for, at manges hverdag hænger sammen. Derfor er vi glade for, at 5C er tilbage på sporet, og at kunderne er begyndt at lægge mærke til det, siger han.

Borgmestrene i Tårnby og Herlev tislutter sig jublen, og Allan S. Andersen fra Tårnby (Soc.Dem) mener også, at 5C har kørt udfordringerne agterud.

 - I en kommune som vores, hvor den skinnebårne trafik ikke er tilgængelig alle steder, spiller busserne en afgørende rolle for mange borgere i hverdagen, siger han.

Linje 5C i tal

Linje 5C kører på biogas, der er CO2-neutralt, og så er det den første såkaldt BRT-buslinje, der er i drift i Danmark. BRT står for Bus Rapid Transit, og begrebet indebærer, at der er skabt helt særlige forhold for linjen - blandt andet at en del af strækningen køres i særlige busbaner.

Kom med en tur i 5C, hvor meningerne om bussen er meget forskellige:

Portræt af den blå linje C.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

Ny Ellebjerg. Olivas Borehoved 06. Foto Metroselskabet

Boremaskiner krydser byen - denne gang over jorden

elbusser københavn frederiksberg

14 buslinjer omlægges til el i 2022 – heriblandt to travle ruter i København

Sne veje

Flere trafikuheld i aftes - pas på isglatte veje her til morgen

øresund helsingør helsingborg

Skåne vil bygge fire tunneler mellem Helsingør og Helsingborg

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere