Karrieremødre får stress.

De har orden i penalhuset, lange uddannelser og ansvarstunge stillinger. Og når de drøner hjem fra job nummer 1, venter job nummer 2 med mand, børn og kampen mod nullermændene i det tilstræbt pæne hjem.

Danske storbykvinder kæmper med stress som aldrig før, skriver Politiken Søndag. Og magter de ikke at sænke ambitionerne, er de i overhængende fare for at blive så belastet, at de får brug for professionel hjælp. I yderste konsekvens rammes de af livstruende sygdomme, advarer stresseksperter.

»De er slidere. De får den perfekte uddannelse og de høje karakterer. Men de er rigtig dårlige til at brande sig selv. De siger ikke fra, men påtager sig alle opgaver uden at kræve noget til gengæld«, siger Thomas Milsted, leder af Center for Stress og Trivsel, til Politiken.

Statens Institut for Folkesundhed har for Politiken sat lup på den seneste sundheds- og sygelighedsundersøgelse, hvor mere end 14.500 personer har svaret på, om de føler sig stresset.
Problemet er klart mest udbredt blandt de 25-44-årige kvinder, hvor 14 procent ofte føler sig stresset.

Tallet er steget med mere end 50 procent siden slutningen af 1980'erne. Det tilsvarende tal for mænd er 11 procent, og det er slet ikke steget så meget.

Det er især kvinder med mellemlange eller lange uddannelser, der er udsat. Mange af dem magter ikke at ændre livsstil, men fortsætter i det høje gear: Blandt de 45-64-årige føler 13 procent af kvinderne med lange uddannelser sig stresset. Og det er især, når kvinderne bliver omkring 50, at de for alvor går ned, siger stresseksperterne.

»På det tidspunkt tror kvinderne stadig, at de er 35. Men omkring de 50 har de ikke længere fysikken til at klare presset. Især ikke, fordi de har spændt buen så hårdt i rigtig mange år. De har brugt livet på at servicere andre, og de bliver ved«, siger overlæge, dr.med. Bo Netterstrøm, leder af Stressklinikken på Hillerød Sygehus, til Politiken.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Breaking
20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

sabb

Skruppelløse folk hugger donationer til udsatte - resterne bliver smidt på fortovet

Mangel på servicehunde

playMangel på servicehunde rammer Mathias: "Jeg frygter, at hunden ikke kommer"

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere