Kanyler i patienternes madbakker

Køkkenpersonalet på de nordsjællandske sygehuse skal være særlig opmærksomme og forsigtige, når de får madbakkerne fra sygehusenes forskellige afdelinger retur.

For det er langtfra sjældent, at der ligger brugte sprøjter med medicin- og væskerester, kanyler og blodige forbindinger på bakkerne. Alene er der i de sidste syv uger fundet 93 kanyler og lignende genstande på bare et enkelt af hospitalerne i Nordsjælland. Det fremgår af et nyhedsbrev for Nordsjællands Hospital, skriver Helsingør Dagblad lørdag.
- Skarpe genstande og kanyler på madbakkerne er et tilbagevendende fænomen, specielt hvis personalet har meget travlt, som det har været tilfældet i den seneste tid, og det er slet ikke optimalt. Det skal der gøres noget ved med det samme, siger vicedirektør for Nordsjællands Hospital, Bente Ourø Rørth.
Hospitalspersonalets efterladenskaber på madbakkerne et problem for køkkenets personale, som modtager bakkerne. De stikker sig på de skarpe genstande, og det skaber bekymring blandt medarbejderne.
- Dem, der er i størst risiko er dem, der tømmer bakkerne i opvasken, og det er bestemt noget, vi skal gøre noget ved, for udover at det er ubehageligt at blive stukket, kan man i værste tilfælde også blive smittet med sygdomme. Derfor er det godt, at der nu kommer fokus på det, fortæller Bente Ourø Rørth.
Den normale procedure i forhold til brugte kanyler er, at umiddelbart efter patienten er blevet stukket, skal kanylen afleveres i den opstillede kanylebøtte på stuen. Men ifølge Bente Ourø Rørth er der særlig en medvirkende faktor til, at det ikke altid bliver overholdt.
- Når tingene går rigtig stærkt, slækkes der nogle gange på sikkerheden, konstaterer hun.
Af nyhedsbrevet fremgår det desuden, at overfyldte kanylebøtter og forstyrrelser midt i en arbejdsproces også kan være medvirkende til, at affaldet bliver glemt.
Hvis uheldet skulle være ude i køkkenet, er der bestemte forholdsregler, personalet skal tage, og de ved, hvor de skal henvende sig, hvis de er blevet stukket. Derudover er personalet også beskyttet af forskelligt udstyr som eksempelvis handsker. Men fremover vil køkkenerne registrere de tilfælde, hvor affaldet ender på madbakkerne og holde afdelingerne orienteret. Men også på afdelingerne vil man nu sætte fokus på problemet.
- Vi skal i gang med en kampagne, der kan sætte fokus på de glemte arbejdsgange, og så må vi også se på, om de arbejdsgange er hensigtsmæssige, siger Bente Ourø Rørth til Helsingør Dagblad.
Desuden vil der i foråret blive sat yderligere fokus på stik- og skæreskader i et mere bredt perspektiv.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik