Kalder alle friluftsmennesker: Hvis du ser dette i naturen - så anmeld det!

Landbrugsstyrelsen beder om hjælp til at holde øje med skadedyr og plantesygdomme, der er skadelige for naturen.

Landbrugsstyrelsen har brug for hjælp til at holde øje med ti skadedyr og plantesygdomme, som skal holdes ude af Danmark og EU. 

De er så skadelige for naturen, at de straks skal udryddes, hvis de opdages. 

- Der findes over 170 plantesygdomme og skadedyr, som vi for alt i verden skal prøve at holde ude af Danmark. Her har vi brug for alles hjælp, og derfor sætter vi nu fokus på ti af dem, som er nemme at se med det blotte øje, fortæller Kristine Riskær, der er enhedschef i Landbrugsstyrelsen. 

Hvis man støder på en af disse ubudne gæster i naturen, så er der kun én ting at gøre. 

- Hvis man ser et af de her skadedyr eller en af plantesygdommene, så skal man melde det til os, lyder det fra Kristine Riskær.

Plakat der viser de ti skadedyr og plantesygdomme.
Plakat der viser de ti skadedyr og plantesygdomme.
Foto: Landbrugsstyrelsen

Der er tale om syv biller - nemlig birkepragtbille, asiatisk askepragtbille, asiatisk træbuk, asiatisk citrustræbuk, amerikansk æblebuk, japansk fyrrebuk og rødhalsbuk. Derudover er det svampesygdommen europæisk visneskimmel, virussen blommepox og bakterien xylella fastidiosa.  

Hvis du har mistanke om, at du er stødt på enten et skadedyr eller en plantesygdom fra listen på din vej i den danske natur, så det en god idé at tage et billede. 

- Et billede er en kæmpe hjælp, når vi skal vurdere, om det er en af de såkaldte karantæneskadegørere, som vi har pligt til at holde ude af Danmark. Faktisk har man som privat borger pligt til at anmelde det til os, hvis man ser en af de her alvorlige skadegørere. Så det kan jeg kun opfordre til, at man gør, lyder det fra Kristine Riskær.

Sådan kan du hjælpe med at passe på den danske natur:

  1. Tag et billede af enten skadedyr eller plantesygdom. Tag eventuelt en mønt med i billedet, så det er nemt at se størrelsesforholdet.
  2. Notér findestedet. For eksempel din egen adresse hvis det er i din have.
  3. Gem materialet hvis muligt. Hvis du har taget en prøve af en plante, sikret dig en bille eller andet materiale, så pas godt på det. 
  4. Anmeld fundet til Landbrugsstyrelsen på www.plantesundhed.dk. Her skal du uploade billeder og notere findestedet.




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik