Kæmpe donation: Godt nyt til diagnosebørn

Et deodorantfirma har doneret 12.000 deodorantkugler til Kugledynehjælperne, der syer kugledyner til børn, som lider af eksempelvis ADHD eller autisme.

Det vælter ind med kugler til den gode sag.

Successen vil ingen ende tage for initiativtagerne bag deodorantkugle-indsamlingen på facebooksiden Din tomme roll-on er mere værd, end du går og tror og dermed også for de mange børn og unge, der lider af diagnoser som ADHD eller autisme.

Hillerødfirmaet Riemann, der blandt andet producerer deodoranter, har doneret hele 12.000 kugler til sagen, eller hvad der svarer til omkring 10 dyner.

Læs også "Bruger du roll-on deo?": Dine kugler kan hjælpe diagnosebørn med at sove bedre

Samtidigt har et skrædderi fra København meldt sig under fanerne med deres flittige fingre.

- Da vi så indslaget på TV 2, var vi ikke i tvivl, det her var en sag, vi ville støtte. Vi har en skrædder, der selv har et barn med ADHD, så det var en sag, vi kunne relatere til, og samtidigt var det en enormt god sag. Efter vi gik ind i det, er det gået op for os, hvor mange unge, der har brug for projektet, så det er fantastisk, vi kan få mulighed for at hjælpe, siger Alexander Stricker fra Nordic Tailors til TV 2 Lorry.

En dyr fornøjelse

I mange kommuner kan man søge om en bevilling til at få en kugledyne, men det er sjældent, at de bliver bevilliget, før man har prøvet forskellige typer medicinske sovebehandlinger først.

Hvad er en kugledyne?

Kugledynen skaber en øget kropsbevidsthed, da den er fyldt med specialfremstillede plastikkugler, der ligger sig tæt til kroppen.

De mange kugler stimulerer både berøringssansen og muskel- og ledsansen, fordi vægten af de løstliggende kugler på en behagelig måde giver punktvise tryk på kroppen.

Bevæger man sig under dynen, for eksempel vender sig i sengen, triller kuglerne lidt, og man får et nyt tryk og dermed ny respons tilbage til hjernen. Denne øgede fornemmelse af kroppen og kroppens grænser giver tryghed.

Se mere

Dynerne koster desuden et sted mellem 4-10.000 kroner, så det er ikke bare noget, de fleste familier kan gå ud og investere i. I forvejen har sagen mødt en massiv opbakning, og overalt i landet har folk meldt sig som indleveringsposter eller syersker. Blandt dem også skrædderiet Nordic Tailors.

- Vi har haft ringet til både hoteller og Røde Kors for at få betræk til kuglerne, og vi har oplevet, at de har været utroligt lyttende. Vi har også meldt os som ambassadører og indsamlingssted for deodorantkugler, men indtil vi får indsamlet nok, så starter vi med de 12.000 kugler, vi har modtaget fra Riemann, siger Alexander Stricker.

Behovet er stadig stort

Hvad der startede som en tanke og en plan om at producere en enkelt dyne på to-tre måneder er fuldstændigt eksploderet. Ud over donationen på 12.000 kugler fra Hillerød, har folkene bag Kugledynehjælperne også modtaget 11.500 fra en virksomhed i Esbjerg, og derudover kommer alle kuglerne fra de almindelige danskere, der også gerne vil hjælpe.

- Det så fantastisk. Opbakningen til sagen siger ikke kun noget om, hvor stort behovet er, det viser virkelig også, hvor utrolige mennesker kan være. De gør det her af eget initiativ, fordi de vil hjælpe, der er ingen, der får så meget som en krone for deres tid, siger Linda-Maria Bording Jørgensen, der er en af de fire initiativtagere, som står bag Kugledynehjælperne.

Læs også Vild succes: Her kan du aflevere deo-kugler til ADHD-dyner

Teamet bag arbejder på højtryk i øjeblikket, men håber, at projektet inden for det næste stykke tid kan blive mere selvkørende.

Selvom der er kommet mange kugler ind, og selvom der er mange, som har meldt sig som frivillige, så er der altid brug for flere. Til hver eneste dyne skal der bruges mellem 1000 og 1500 kugler.

Her kan du aflevere dem:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik