K vil skærpe sanktioner over for butikker, der sælger alkohol til børn

Men det er en tom trussel, mener Alkohol & Samfund, som hellere ser myndighedernes kontrolindsats skærpet.

I Danmark skal du være 16 for at købe øl. Men myndighedernes kontrol af butikkerne er for dårlig, mener interesseorganisationen Alkohol & Samfund, som i tirsdag lavede endnu en stikprøvekontrol for at se, om unge under 16 kan købe alkohol.

I ni ud af 13 butikker i København kunne to udsendte 15-årige piger købe øl, selv om de ifølge loven skal være 16 år.

quote Butikkerne bryder loven hele tiden, og der sker ingenting

Peter Konow, direktør i Alkohol & Samfund

En af de butikker, hvor pigerne lykkedes med at købe øl, var en SuperBrugsen. Hos supermarkedskæden Coop, der står bag SuperBrugsen, Kvickly, Fakta og Irma, forsøger man ellers at lære medarbejderne, at de altid skal huske at bede om id. Men i dette tilfælde glippede det, selvom der dukker en advarsel op på kassemedarbejdernes skærm om, at der skal spørges om id ved salg af alkohol.

- Når der kommer nye medarbejdere, så bliver de alle sammen instrueret i, at der findes de her aldersgrænser. Det er faktisk et kompliceret område i og med, at der findes over 20 forskellige slag aldersgrænser på forskellige typer af produkter – blandt andet håndkøbsmedicin, siger Lars Aarup, analysechef hos Coop, til TV 2 Lorry.

(Artikel fortsætter under videoen)

Se indslaget med Alkohol & Samfunds stikprøvekontrol ude i butikkerne.

I ni ud af 13 butikker i København kunne to udsendte 15-årige piger købe øl, selv om de ifølge loven skal være 16 år.

Styrelse bruger kun 0,7 års årsværk på kontrol

Tidligere var det politiet, der skulle kontrollere, om butikkerne overholdt loven om ikke at sælge alkohol og tobak til mindreårige. Men fra den første januar i år overtog Sikkerhedsstyrelsen ansvaret med at føre kontrol.

Sikkerhedsstyrelsen oplyser dog til TV 2 Lorry, at den har kun fået 0,7 årsværk til kontrollen af salg af både alkohol og tobak. Det er altså ikke engang én medarbejder, der fast tjekker butikkerne, og i år er der således planlagt samlet 217 kontroller på landsplan, forklarer styrelsen.

Men det er alt for lidt, mener Peter Konow, som er direktør i Alkohol & Samfund. Han hæfter sig blandt ved, at, en opgørelse fra De Samvirkende Købmænd I Danmark viser, at der sidste år var 2764 dagligvarebutikker i hele landet. Et tal, der desuden ikke medregner de mange kiosker. Sagt med andre ord omfatter myndighedernes kontrolindsats kun en brøkdel af alle butikker.

- Butikkerne bryder loven hele tiden, og der sker ingenting. Chancen for at blive taget er minimal, og det vil sige, at effekten af bøderne er ikke-eksisterende, siger Peter Konow til TV 2 Lorry.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Konservative vil sikre mærkbare konsekvenser

Peter Konow mener, at hele kontrolindsatsten over butikkerne skal styrkes. Danmark er nemlig det land i Europa, hvor det er nemmest at købe alkohol, forklarer han.

- Det er nok det, der er baggrunden for, at danske unge ligger så højt i europæiske sammenligninger både med alkoholdebut, hvornår man første gang var fuld og hvor meget man drikker, siger Peter Konow.

På Christiansborg er regeringspartiet De Konservative klar til at skride hårdere til værks over for butikkerne, hvis ikke de følger loven. Sundhedsordfører Mette Abildgaard mener i den forbindelse, at det vil give god mening at sanktionere med endnu hårdere bøder.

- Hvis vi for alvor skal den her problemstilling til livs, så skal vi også sikre, at det har mærkbare konsekvenser for de, der bryder lovgivningen og man ikke kan nøjes med en relativt lille bøde, siger hun til TV 2 Lorry.

Sundhedsordfører for De Konservative, Mette Abildgaard.
Sundhedsordfører for De Konservative, Mette Abildgaard.
Foto: Sofie Mathiassen - Ritzau Scanpix

Bøderne for at sælge alkohol til unge under aldersgrænsen blev dog fordoblet allerede som sent som sidste år, så det fra den første januar i år nu koster 10.000 for en butik at bryde loven første gang. Anden gang stiger bøden til 20.000 kroner, og tredjegang stiger den til 40.000 kroner

Vil stramme skruen yderligere

De Konservatives sundhedsordfører mener dog, at det er på tide at stramme skruen yderligere.

- Det er rigtig godt, at vi har fået øget straffen, så man nu får en markant hårdere straf. Men vi bliver også til at kunne true med noget, der er værre.

- Her kunne man godt overveje, at hvis man tre gange bliver taget i at bryde reglerne og sælge til mindreårige, så skal det kunne udløse, at man simpelthen mister retten til at sælge alkohol i en periode. Det er altså noget, der kan mærkes i kiosker og butikker, så det synes jeg er værd at overveje, siger Mette Abildgaard og henviser til, at den samme ordning i dag gør sig gældende for butikker, der sælger cigaretter til mindreårige.

En tom trussel, mener Alkohol & Samfund

Men det er en tom trussel, så længe kontrollen kun kan nå en brøkdel af butikkerne, mener Alkohol og Samfund.

- Vi vil gerne have, at politikerne sætter ressourcer af til, at de regler, der er, de bliver håndhævet, og de lovbrud, der er, de bliver sanktioneret, siger direktør Peter Konow.

Som noget nyt har Sikkerhedsstyrelsen oprettet en tiplinje, så man som borger anonymt kan anmelde en butik, der sælger alkohol eller tobak til mindreårige.

Unge under 16 år kan rask væk købe øl, mener organisationen Alkohol & Samfund, som efterlyser mere kontrol fra myndighederne.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik