Juleønske fra Hofor: Hæld aldrig fedt fra gris eller and i afløbet

Julen står for døren, og for mange betyder det juleand, gås eller flæskesteg. Men hvad gør du med fedtet fra juledyrene? Afløbet er ikke den bedste løsning.

Det er en rigtig dårlig idé at sende julefedtet i afløbet, siger Hofor. Foto: Scanpix

Det er gift for kloakken.

Så enkelt kan det siges. Og sådan lyder beskeden fra Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (Hofor, red.), der blandt andet håndterer spildevandsafledningen i otte kommuner i Københavnsområdet.

Derfor er forsyningens helt store juleønske til madnisserne ganske klart:

Hæld aldrig julefedtet direkte i afløbet eller toilettet!

Fedtet kan nemlig skabe store problemer for kloakken. Hvis fedtet bliver hældt i vasken, ender det i kloakkerne og på Hofors pumpestationer. 

Læs også Skybrudstunneler for milliarder er på vej i hovedstaden

Da skal forsyningsselskabet bruge ekstra tid og penge på at spule kloakker og rense pumpestationerne. Det er dyrt - og det er ikke kun Hofor, der betaler.

Regningen går nemlig til forbrugerne, og derfor kan der altså også være en økonomisk gevinst ved at tænke sig om en ekstra gang, før du lader fedtet sive mod vasken.

I stedet bør madnisserne følge et godt, gammelt husholdningsråd om fedtet: Fyld fedtet i en tom mælkekarton eller i en pose og kom det derefter i skraldespanden til almindelig husholdning. Eller gem det og kom det på rugbrødet.

Foruden tilstoppede afløb og dyre rensninger kan den kvalmende søde duft også tiltrække rotter, hvilket kan give yderligere problemer i form af de firbende kryb. 

Læs også Nissernes Befrielsesfront gør busskure til hjemløse-boliger

Hofor giver også et husråd videre. Du kan nemlig holde dine afløb prop- og fedtfrie ved at hælde kogende vand i afløbet med jævne mellemrum. Ifølge forsyningen er det mindst lige så effektivt som kemiske løsninger - og så er det både billigere og bedre for miljøet.

Disse kommuner dækker Hofor

  • Albertslund Kommune
  • Brøndby Kommune
  • Dragør Kommune
  • Herlev Kommune
  • Hvidovre Kommune
  • Københavns Kommune
  • Rødovre Kommune
  • Vallensbæk Kommune

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik