Jobcentre skal spotte job i nabokommuner

Jobcenteret i Tårnby har godt styr på jobmuligheder i lufthavnen, men kommer til kort, når højtuddannede ledige søger vejledning om job i nabokommunen København, skriver Avisen.dk.

Foto: Lorry

Landets 94 kommunale jobcentre er blevet massivt kritiseret for ikke at ville kigge ud over kommunegrænsen efter job til ledige.

Nu vil regeringens ekspertudvalg sætte en stopper for kommunal kassetænkning og tvinge kommunerne til at jagte job på tværs af bygrænser.

Det fremgår af Carsten Koch-udvalgets anbefalinger til en reform af beskæftigelsessystemet, som i mandags blev lækket til pressen.

Anbefalingen bakkes op af hovedforbundet LO, som repræsenterer over en million lønmodtagere.

"Det er rigtig godt. Vi kunne næsten ikke have skrevet det bedre selv," siger LO-sekretær Ejner K. Holst til Avisen.dk.

Forslag om belønning, når den ledige kommer i job

Det er almindeligt kendt, at jobcentrene kun har haft blik for de lokale virksomheder. Når der for eksempel mangler folk til off shore-industrien i Esbjerg, har nabokommunerne ikke reageret ved at efteruddanne ledige til disse job.

Anbefalingen fra Koch-udvalget lyder på at lukke de nuværende 94 lokale beskæftigelsesråd og oprette 8-12 'Tværgående Arbejdsmarkedsråd'.

Regionale beskæftigelsesklynger, hvor erhvervsliv, fagforeninger, uddannelsesinstitutioner og jobcentre kan koordinere indsatsen.

Derudover foreslår Koch-udvalget at skrue på statens tilskud til kommunerne, så de kun belønnes for at skaffe den ledige i job.

HK-Formand: Forrykt at jobcentrene spænder ben for ledige

I fagforbundet 3F er formand Per Christensen optimistisk ved udsigt til nye beskæftigelsesklynger.

"Vi kan ikke leve med, at de ledige skal finde sig i så forskellig behandling. Det er jo tudetosset, at vi i det her land - som man i hvert fald om natten kan køre over på fire timer, har 94 forskellige måder at føre beskæftigelsespolitik på," siger han til Avisen.dk.

HK Hovedstaden erfarer ofte, at jobcentrene spænder ben for ledige, hvis deres ambitioner rækker om på den anden side af bygrænsen.

"Der er jo en grund til, at jobcenterchefen altid bor dør

om dør med kommunens økonomichef. Det er forrykt, at kommunerne driver købmandskab på bekostning af ledige - det skal vi væk fra," siger formand Christian Grønnemark til Avisen.dk.

KL byder nye initiativer velkommen

Kommunernes Landsforening (KL) afviser, at jobcentrene spænder ben for hinanden, men byder de nye initiativer velkommen.

"Der findes allerede i dag et stærkt økonomisk incitament i at tænke på tværs af kommunegrænser. For den store økonomiske gevinst ligger jo i, hvis man kan få en ledig i beskæftigelse.

Spørgsmålet er, om vi kan gør det endnu bedre, og det tror jeg på, at vi kan," siger Jacob Bundsgaard (S), der er borgmester i Aarhus og formand for arbejdsmarkedsudvalget i KL til Avisen.dk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik