Jobcenter tvinger fuldtidsansat til at søge job

Par, hvor den ene er på kontanthjælp og den anden er timelønnet, rammes af regler om gensidig forsørgerpligt.

De nye regler om kontanthjælp, hvor samlevende har fået gensidig forsørgerpligt, har nu tvunget en fuldtidsansat maskinarbejder fra København til at begynde at søge job. Det skriver Politiken torsdag. Kim Kiilerich, som maskinarbejderen hedder, er af Jobcenter København blevet bedt om at sende sine lønsedler ind, fordi hans samlever er langtidssygemeldt og på kontanthjælp.

På den måde har jobcentret opdaget, at den timelønnede Kim Kiilerich ikke har arbejdet i 160,33 timer, hvilket efter jobcentrets opfattelse er definitionen på et fuldtidsjob.

De færre timer skyldes, at Kim Kiilerich havde fri grundlovsdag og anden pinsedag.

Afgørelsen er ifølge beskæftigelses- og integrationsborgmester i København Anne Mee Allerslev (R) på grænsen til det urimelige, så hun har skrevet til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering for at få en fortolkning af reglerne fra den øverste myndighed på området.

Kim Kiilerichs fagforening er noget forbløffet over sagen.

- Det er grundlæggende grotesk, at vi nu beder folk, som arbejder fuld tid, om at møde op i jobcentret. Det lyder helt skørt, siger faglig sekretær Morten Skov Christiansen, Dansk Metal i Hovedstaden, til Politiken.

Fagforeningen har ikke noget overblik over, hvor mange der er ramt af lovændringen, der trådte i kraft 1. januar. Men den rammer par, hvor den ene af samleverne er timelønnet og den anden på kontanthjælp.

- Vi har i Metal Hovedstaden taget kontakt til jobcentret og forklaret dem, hvordan overenskomsten fungerer, og hvorfor en lønmodtager ikke opnår præcis 160,33 timer hver måned.

- Men vi blev blankt afvist med vendingen "sådan er lovgivningen", siger Morten Skov Christiansen til Politiken torsdag.

Men det er den ifølge Beskæftigelsesministeriet ikke. Det har lavet et notat på baggrund af Politikens henvendelse.

I notatet står der, at den forsørgende i parforholdet ganske vist ikke skal indrette sig på kun at arbejde på nedsat tid. På den anden side står der ikke noget om, at en timelønnet skal arbejde 160,33 timer eller mere.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Set fra Nørrebro

Fra skumle hjørner til genbrugsgranit: Sådan skal Nørrebro-plads se ud

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Afbrænding af Lars Løkke dukke

Enhedslisten-borgmester deltog i afbrænding af Lars Løkke-dukke

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere