Jobbyt: Landmænd sendt i køkkenet og kokke på marken

I denne uge er der vendt op og ned på hverdagen for ti kokkeelever og ti agra-røkonomer: De bytter nemlig arbejdsplads.

Til daglig er Sebastian Ross kokkeelev på det mondæne spisested Bistro Boheme i København, men i denne uge er han sendt ud i marken på en noget anderledes opgave, end han er vandt til. 

- Når jeg står op om morgenen, så forventer jeg ikke at få kolort i hovedet. Men det fik jeg i dag, da jeg stod og forsøgte at være ikke alt for 'københavnsk', siger Sebastian Ross, der læser til kokkeelev på Hotel- og Restaurentskolen i Valby.

quote Når jeg står op om morgenen, så forventer jeg ikke at få kolort i hovedet. Men det fik jeg i dag, da jeg stod og forsøgte at være ikke alt for 'københavnsk'.

Sebatian Ross, Kokkeelev

I hele uge 39 er arbejdspladsen for ham og i alt ni andre kokke-elever byttet ud med ti elever fra Dalum og Bygholm Landbrugsskolernes hverdag.

Jobbyttet er en pilotprojekt under navnet "Fra greb til gaffel", men Landbrug og Fødevarer håber, at det på sigt kan indgå som et fast element i de to uddannelser.

- Ambitionen med praktikudvekslingen er at øge deltagernes indsigt i den økologiske tankegang i landbrug og køkken, samt at øge den tværfaglige forståelse mellem kokke- og landbrugselever, siger Andreas Buchhave Jensen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

Alle de landbrug, der deltager, bliver drevet økologisk, ligesom alle køkkenerne har et økologisk spisemærke.

Interessen for at være med har været meget stor, og i Storkøbenhavn er der fx landbrugselever, der er i praktik som kok hos Hahnemanns Køkken og i ditto kantine på Østerbro, hos Christian Puglisis Restaurant Manfreds på Nørrebro, på Hotel Comwell i Holte og i køkkenet på Bispebjerg Hospital

Skal øge indsigten i den økologiske tankegang

- Forhåbningen er, at det på sigt kan føre til et tættere samarbejde på tværs af værdikæden, Andreas Buchhave Jensen, der er en af initiativtagerne til projektet ’Fra greb til gaffel’.

Samtidig med, at kokkeeleven Sebastian Ross er sendt i marken for at passe køer er der i København gang i køkkenet hos restaurent Manfreds, hvor landbrugseleven Maria Schmidt Larsen har overtaget nogle af arbejdsopgaverne fra Michelin-kokken Christian Puglisi i køllemet.

quote Vi håber, de får en ordentlig en på opleveren, for de to erhverv har jo en fælles fremtid og sindssygt meget til fælles. Så derfor er det vigtigt, at de kan tale samme sprog.

Andreas Buchhave Jensen, Chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

- Det er ikke liget hver dag, jeg står og tager bladene af brøndkarse, siger Maria Schmidt Larsen.

De to jobs er meget forskellige, men på mange måder er kokke og landmænd hinandens forudsætninger - og netop derfor har Landbrug og Fødevarer i denne uge sat de unge mennekser på prøve.

- Vi håber, de får en ordentlig en på opleveren, for de to erhverv har jo en fælles fremtid og sindssygt meget til fælles. Så derfor er det vigtigt, at de kan tale samme sprog, siger Andreas Buchhave Jensen.

Men selvom det har været en god oplevelse at bytte arbejdsplads, så ændrer det nu ikke på de unge elevers fremtidsdrømme.

- De har lige så stor passion for at lave et kvalitetsprodukt som os, men jeg skal helt bestemt ikke blive i køkkenet. Jeg skal hjem igen, sider langbrugseleven Maria Schmidt Larsen.

- Jeg vil savne at stå herude og være i så tæt kontakt med de flotte råvarer. Men det bliver absolut godt at komme tilbage til mit normale arbejde, siger kokkeeleven Sebastian Ross.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik