Jess er udviklingshæmmet - og kan for første gang hjælpe med stemmerne

En række udviklingshæmmede borgere kan for første gang føre valgtilsyn ved Folketingsvalget. På Østerbro holder Jess Øhlenschlæger styr på stemmesedlerne.

01:15

Jess Øhlenschlæger er med i voksenklubben LAVUK, som hjælper til med valgafviklingen. Video: Frederik Alexander Vording - TV 2 Lorry

Selvom vi kun er ved første halvdel af valgdagen, har den 30-årige Jess Øhlenschlæger allerede nok at se til på Nørre Fælled Skole på Østerbro i København. 

I år er det første gang nogensinde, at den 30-årige amarkaner er valgtilforordnet. 

Jess Øhlenschlæger er nemlig udviklingshæmmet - og indtil nu har det ikke været muligt for ham eller andre udviklingshæmmede at deltage i valgafviklingen. 

- Jeg sørger for et godt indtryk, og jeg har gjort det godt, siger Jess Øhlenschlæger til TV 2 Lorry.

Hør Jess fortælle om hvordan det er, at hjælpe til på valgdagen: 

00:48 Luk video

Ved kommunalvalget for to år siden begyndte voksenklubben LAVUK, som er et fritidstilbud til voksne udviklingshæmmede, at deltage i valgafviklingen.

Og det har fået en stor betydning for de i alt 12 personer med udviklingshæmning, som på første halvdel af valgdagen har hjulpet til på to skoler.

Det har været fedt. Folk har været glade, og jeg har sørget for, at de fik et godt valg

Jess Øhlenschlæger

Imens stemmerne vælter ind på Nørre Fælled Skole, er det i hvertfald med stor glæde, at Jess Øhlenschlæger påtager sig den demokratiske opgave: 

- Det har været fedt. Folk har været glade, og jeg har sørget for, at de fik et godt valg. Der er nogen, der har haft det lidt svært – gået ind den forkerte vej og sådan – og så er det jo godt, at jeg er her til at hjælpe dem, siger han.

Han har ikke selv stemt endnu, men det klarer han, når han kommer hjem til Amager senere.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik