It-kriminelle simulerer politi

Svindlere på internettet får danskeres computere til at se ud, som om den er spærret af politiet.

Det er ifølge Rigspolitiet den seneste nye metode, hvor udenlandske it-kriminelle kontakter danskere og får dem til at installere et program, der påstår, at brugeren har gjort noget ulovligt, som de nu skal betale for. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Man giver folk en opfattelse af, at computeren er låst, og for at få låst den op skal man betale nogle penge. Ofrene får en skærm op på deres computer, hvor der står, at politiet har konstateret, at de har downloadet noget ulovligt og de skal betale nogle penge i dollars som en bøde. Det ser ud som, det er politiet i Danmark eller en anden kendt politimyndighed, for eksempel FBI, siger vicepolitiinspektør Johnny Lundberg, der leder Rigspolitiets it-efterforskningsenhed, Ni-Tec til Frederiksborg Amts Avis.

Den type programmer kaldes for »ransomeware«, eller på dansk kidnapningssoftware. En anden udbredt metode, som it-kriminelle benytter, er phonephising, der går ud på, at gerningsmændene, der ofte taler engelsk med indisk accent, ringer op og udgiver sig for at komme fra et software-firma, som vil hjælpe med at reparere computeren.

Politiet står stort set magtesløse over for kriminelle, der sidder på sikker afstand i lande, hvor den form for kriminalitet har lavere prioritet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

mette frederiksen dukke afbrændt

playFire personer mistænkes for afbrænding af statsministerdukke

Politibil nat

Politiet lukker fest og sigter 31 personer

25_seconds

playPoliti kalder sag om afbrændt Mette Frederiksen-dukke for "alvorlig"

mette frederiksen dukke brændt af

playDukke af Mette Frederiksen med truende besked brændt af under demonstration

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere