Iraker-sag udløser ønske om at genindvie kirke

Balladen omkring Brorsons Kirke i København har forplumret folkekirkens vigtigste opgave som forkynder af det kristne budskab. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Derfor bør den omdiskuterede kirke indvies igen, lyder det fra flere teologer og formanden for Folketingets Kirkeudvalg.
- Hele sagen omkring Brorsons Kirke er gået op i hat og briller om, hvem der er mest næstekærlig, og det har fjernet fokus fra kirkens centrale opgave. Vi kan ikke lade som om, at det er ligegyldigt, hvad der sker i og omkring en kirke, siger lektor i praktisk teologi ved Københavns Universitet Hans Raun Iversen og forslår som konsekvens, at kirken genindvies. Han understreger, at forslaget ikke er en politisk symbolhanding, men et forsøg på at skabe fokus omkring kirkens mest centrale opgave - nemlig at forkynde kristendommen.
- Ellers ender kirken som en tilfældig småfjollet politisk aktør, siger han.Formanden for Folketingets Kirkeudvalg, Britta Schall Holberg (V), bakker op om forslaget.
- Hans Raun Iversen har lige som jeg behov for at sige, at det er kirkens hovedopgave at forkynde evangeliet. Hvis hans ide kan lægge op til en debat i menighedsrådet i Brorsons Kirke om kirkens egentlige rolle, synes jeg, det er en rigtig god ide. Han slår bare det fast, som burde være en selvfølge, siger Britta Schall Holberg.
Hun mener, at det er de irakiske asylsøgere og kirkens menighedsråd, der er skyld i, at kirken nu har brug for at begynde på en frisk.
- Jeg har aldrig ment, at det var kirkens opgave at være hotel, og jeg er dybt forbavset over, at menighedsrådet giver lov til, at mennesker på ulovlig vis flytter ind i kirken. Det er lidt kedeligt, at det er en uden for Brorsons Kirke, som skal skabe opmærksomhed omkring det her. Det ville være passende, hvis menighedsrådet selv gik ud og markerede, at kirkens kerneopgave er at forkynde evangeliet, siger hun.
Ligeledes opfordrer tidligere sognepræst i Sværdborg Sogn Jan Stolt i et læserbrev i dagens Kristeligt Dagblad til en genindvielse af Brorsons Kirke. Modsat Britta Schall Holberg mener han, at politiet bærer skylden for brud på kirkefreden.
- Der er faldet grove beskyldninger i sagen, Per Ramsdal fik en voldsom behandling, og der er sket et brud på kirkefreden ved, at politiet skred ind og ryddede rummet ved magt. Folk var rædselsslagne under rydningen, og det er ikke normalt, at mennesker er rædselsslagne i kirkerummet. Kirken er et fredeligt sted, så det kan man ikke bare gå henover, som om intet var hændt, siger han. Domprovst i Vor Frue Kirke i københavn, Anders Gadegaard, som ellers har kritiseret politiets indtrængning i Brorsons Kirke, kalder forslaget for en "ualmindelig dårlig ide".
- Med sådan et ritual kan man ikke andet end at lægge op til, at en særlig hellighed i kirken er blevet brudt, og det er en total misforståelse af hellighed og ude af trit med danske traditioner. Kirkerummet er kun et helligt og særligt rum på grund af ordets forkyndelse, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik