Intet går til spilde: Her ender supermarkedernes madvarer i juledagene

Madspild er både dumt og meget lidt klimavenligt. Det er også gået op for flere danske supermarkedskæder, der nu gør gavn med deres overskud i juledagene.

Når julefreden sænker sig over dagligvarebutikkerne 23. december, står en mindre hær af frivillige klar til at rippe hylderne for varer.

For få år siden betød lukkedagene i julen, at supermarkedernes affaldscontainere bugnede af overskudsmad, der ikke kunne holde sig til efter jul. I dag er containerne slunkne, nærmest tomme.

Supermarkedskæderne har nemlig set lyset, godt hjulpet på vej af flere frivillige foreninger, vis formål er at redde maden og fordele det til dem, der trænger.

En af foreningerne er Stop Spild Lokalt, der blev stiftet for tre år siden, af den dengang 17-årige Rasmus Erichsen.

Han har siden organiseret flere tusinde frivillige, der hjælper med at hente overskudsvarerne i butikkerne og dele det ud til de udsatte borgere.

Rasmus Erichsen står i spidsen for  Stop Spild Lokalt. I år har han 4.000 frivillige i ryggen.
Rasmus Erichsen står i spidsen for Stop Spild Lokalt. I år har han 4.000 frivillige i ryggen.
Foto: Stop Spild Lokalt

- Interessen har været helt enorm her til op til jul. I år skal folk henvende sig til deres lokale afdeling af Stop Spild Lokalt, fordi vi skal tage hensyn til coronaen og ikke bryde forsamlingsforbuddet. Derfor ved vi allerede nu, at der kommer 30.000-40.000 og henter mad, siger Rasmus Erichsen til TV 2 Lorry.

4.000 frivillige står klar

- Generelt har vi set et langt større behov for hjælp i år end sidste år. Der kommer mange flere i vores madoaser (lokale uddelingssteder, red.) og henter mad i hverdagene.

I tre år har Rasmus Erichsens forening samarbejdet med COOP om uddeling af overskudsmad. Det første år var der kun få butikker med. I år overdrager over halvdelen af COOPs forretninger deres overskudsmad til Stop Spild Lokalt.

quote Interessen har været helt enorm her til op til jul.

Rasmus Ericksen, stifter, Stop Spild Lokalt

Og for andet år i træk støtter også Salling Groups Netto-butikker Stop Spild Lokalts mission. Det samme gør 110 Aldi-butikker landet over. 

- Det er mega sejt. Jeg er stolt og glad for, at vi kan hjælpe så mange mennesker. Det betyder helt enormt meget, lyder det fra Rasmus Erichsen over mobilen, han er nemlig allerede i godt gang med at gøre klar til aftenens store uddeling.

Manden kommer fra COOPS Kvickly’er, SuperBrugser samt de Fakta-butikker, der holder helligdagslukket og fra Sallings Groups Netto-butikker.

Rasmus Erichsen kommer selv til at stå i Bella Center i Ørestad i København og uddele madposer. Derudover har Stop Spild Lokalt 120 lokalafdelinger og 20 madoaser, hvor 4.000 frivillige står klar til at hjælpe lillejuleaften. Man kan finde sine lokale afdeling på foreningens Facebookside.

Overskudsmad går til botilbud

Men det er ikke kun COOP og Salling Group, der giver deres overskudsmad videre.

Også kæden Lidl har besluttet sig for glæde andre i stedet for at smide ud. Lidl samarbejder derfor på andet år med Blå Kors. Her går maden dog ikke direkte ud i private køkkener, men til Blå Kors botilbud.

Det drejer sig om i alt 10 butikker fordelt på hele landet, hvor frivillige står klar til at afhente alt lige fra rugbrød til frugt og grønt efter lukketid den 23. december.

En af modtagerne er botilbuddet Blå Kors Humlebæk, der blandt andet hjælper mennesker med langvarigt alkoholmisbrug og hjemløse.

- Det er rigtig dejligt, at vi kan hente maden. Det gør, at beboerne kan få lidt ekstra gode jule- og nytårsgodter," siger køkkenleder Sara Laumann Nielsen i en pressemeddelelse. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik