Ingen grund til panik: Onsdag hyler sirenerne

Det lyder uhyggeligt og ildevarslende - men der vil være tale om den årlige test

Landet er i noget, der minder om undtagelsestilstand, og ikke ret meget er som det plejer. Men når sirener på hustage og i master onsdag klokken 12 begynder at hyle, så er det ikke et tegn på, at der er noget helt galt. Tværtimod er der tale om den årlige sirenetest, der kan høres over det ganske land.

- Vi bruger sirenerne til at advare borgere om, at der er fare på færde. Sirenerne er et effektivt værktøj, fordi det er så indgroet i borgerne, hvad lyden betyder, siger Claus Larsen, der er operativ chef i Nordsjællands Brandvæsen.

Brandvæsenet oplyser i en pressemeddelelse, at sirenerne faktisk testes hver eneste nat. Men så er det (heldigvis) uden lyd. Men da de ikke er meget værd uden lyd, så er det altså nødvendigt at gennemføre en årlig test med lyd på. Testen har været gennemført den første onsdag i maj siden 1994.

Lyden af sirener er dårligt nyt - bare ikke onsdag

Den ældre del af befolkningen, der kan huske 2. Verdenskrig, forbinder formentlig også sirenerne med krigens sirener, der lød, hver gang, der var luftalarm og bombefly var på vej ind over landet. Nu om dage er deres funktion først og fremmest at få folk til at gå indenfor, hvor de skal søge information hos TV2 og DR. Ofte vil der være tale om brand med skadelig røgudvikling eller et udslip af gifttige stoffer.

Og da rigtig mange danskere måske er lidt mere nervøse, end de plejer efter mange uger med coronakrise understreger Nordsjællands Brandvæsen for en sikkerheds skyld, at onsdagens sirenehyl altså intet har med krisen at gøre.

- På onsdag er der blot tale om en test. Der er ingen sammenhæng mellem lyden af sirenerne onsdag klokken 12 og den aktuelle situation med COVID-19, siger Claus Larsen.

Ring ikke 1-1-2

Og når sirenerne lyder, så skal man ikke ringe 1-1-2. Det gælder både ved onsdagens test, men også, når der er tale om en reel advarsel.

- Det kan blokere for livsvigtige opkald. Man bør kun ringe 1-1-2, når man har akut brug for brandvæsen, ambulance eller politi, siger Claus Larsen.

På onsdag vil du kunne høre tre signaler

  • Varslingssignalet lyder: Varslingssignalet består af en tone, som stiger hurtigt og falder langsomt. Tonen lyder fire gange, og signalet varer i alt 45 sekunder
  • Varslingssignalet gentages: Efter cirka tre minutter gentages varslingssignalet
  • Afvarslingssignal: Efter yderligere cirka tre minutter afgives et afvarslingssignal, som betyder, at faren er drevet over. Afvarslingssignalet består af én lang, ensartet tone, som varer 45 sekunder

Har man oplysninger om eller spørgsmål til sirenernes placering, funktion, dækning, lyd eller lignende, skal man kontakte Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og ikke beredskab eller politi.

 

Sirenerne lyder uhyggeligt - men der er også dem, der er fascineret af systemet og som trofast dukker op ved en af sirenerne onsdag klokken 12.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik