Indvandrerdrenge kontrolleres af deres familie

Otte ud af ti indvandrerdrenge mellem 15-20 år er udsat for social kontrol af deres egen familie, skriver DR København.

Det betyder, at familien forsøger at bestemme deres valg af kærester, seksualitet og uddannelse. Det viser en ny undersøgelse, der dermed slår fast, at det ikke kun er indvandrerpiger, der oplever at deres familie forsøger at kontrollere deres liv.

Og det kan blandt andet betyde, at drengene kommer til at isolere sig fra samfundet, hvis ikke familierne slipper taget i dem og lader dem bestemme selv.

Baris Buhur, der har tyrkisk baggrund, ville gerne være pilot. Men selvom han var kommet ind på uddannelsen i England, var familien imod. Til sidst gav han efter for familien og vendte hjem for at starte på ingeniøruddannelsen efter familiens ønske. Alligevel fortsatte forældrene med at blande sig i Baris Buhurs liv - særligt i valg af kærester. Og det sendte ham til sidst helt ud i selvmordstanker.

- Der var nogle dage, hvor jeg slet ikke havde lyst til at være her, siger han til DR København.

I dag passer Baris Buhur en tankstation.

Minister er overrasket over tal

Minister for Ligestilling, Manu Sareen (R), er overrasket over, hvor mange indvandrerdrenge der ifølge den nye undersøgelse oplever at blive udsat for social kontrol fra deres forældre. Og det skal ændres, mener han.

- Derfor har vi udvidet vores kampagne om at informere de unge mænd om deres familiemæssige rettigheder, siger han til DR København.

Også Københavns kommune tager problemstillingen alvorligt.

Beskæftigelses og Integrationsudvalget har bedt forvaltningen om at komme med en handlingsplan, for hvordan kommunens medarbejdere bliver bedre rustet til at hjælpe de unge.

Foreløbig er der sat ressourcer af til at få lavet en handlingsplan, som kan ruste kommunens medarbejdere til at hjælpe de unge bedre, men der er endnu ikke sat penge af til en langsigtet plan.