Kendt radiovært plages af digitale svindlere: "Det er helt håbløst"

Identitetstyveri på de sociale medier er et voksende problem. Blogger og radiovært Dan Rachlin er en af dem som er hårdest plaget af digitale svindlere. Han mener, at it-giganterne som Facebook og Instagram skal tage et større ansvar.

Dj’en, bloggeren og radioværten Dan Rachlin er meget aktiv på de sociale medier.

Men tiden bliver ikke kun brugt på at opdatere og uploade indhold til sine mange venner og følgere.

quote Kære Facebook og Instagram. Nu finder vi os ikke i mere sludder for en sladder. Få nu gjort noget for at tvinge folk til at identificere sig på de her store digitale platforme.

Dan Rachlin, Blogger og radiovært

Hver dag bruger han omkring en time på tjekke og anmelde falske profiler, som stjæler hans billeder og udgiver sig for at være ham. Det har han gjort i flere år efterhånden. Så det er blevet fast arbejde.

Du kan læse et interview med Facebooks danske talsmand nederst i artiklen, hvor de svarer på Dan Rachlins kritik.

- Jeg finder i hvertfald en håndfuld, nogle gange to håndfulde falske profiler i døgnet. Nu er jeg jo heldigvis i en situation, hvor jeg ikke har små børn mere. Men det har været dybt, dybt grænseoverskridende, at se min datter de sidste fem år blive udstillet på falske profiler og kaldt alle mulige navne. Samtidig med at hun er blevet løjet hjertesyg, fordi scammere fra især Nigeria, har forsøgt at lokke penge ud folk til en forestående operation. Det er jo vanvittigt grænseoverskridende, siger Dan Rachlin, da TV 2 Lorry møder ham i hans hus i Rungsted.

Her viser han på sin Ipad nogle af de falske profiler, som han har fundet det seneste døgn.

En Facebookprofil med en Dustin Harry Williams er blot en ud af adskillige falske profiler, som Dan Rachlin har fundet det seneste døgn. Her er han projektleder, bor i Florida og så er han enkemand.
En Facebookprofil med en Dustin Harry Williams er blot en ud af adskillige falske profiler, som Dan Rachlin har fundet det seneste døgn. Her er han projektleder, bor i Florida og så er han enkemand.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Lorry

- På de fleste af de falske profiler er jeg enkemand. Fordi så er man interessant for en masse singlekvinder. Der findes et uudtømmeligt markedet for at snyde kvinder på de sociale platforme, siger Dan Rachlin.

Får hjælp fra kvindelige internetdetektiver

Ofte bliver han gjort opmærksom på de falske profiler af nogle af hans kvindelige følgere.

- Nogle kvinder reagerer, når de er blevet snydt eller forsøgt bedraget, ved at blive sådan en slags internetpoliti. Ordenshåndhævere i forhold til at få fjernet falske profiler på nettet.

Særligt én kvinde fra Norge hjælper Dan Rachlin med at få fjernet et massivt antal profiler hver måned.

- Jeg er blevet venner med en kvinde i Norge, som sidder og leger scammerdetektiv. Hun har indenfor de sidste par måneder fundet over 200 falske profiler, som udgiver sig for at være mig. Det siger jo noget om omfanget af dette problem, når en enkelt kvinde kan finde så mange scammerprofiler på så kort tid, siger Dan Rachlin.

Flere og flere danskere udsætte for identitetstyveri

For nylig kunne TV 2 Lorry fortælle om familiefaren Niklas Roar, som også adskillige gange er blevet udsat for identitetstyveri på dating-appen Tinder, Instagram og Facebook. Han bliver også misbrugt af svindlere i Nigeria, som sågar bruger hans videoer til at lokke penge ud af kvinder.

Videoen med den Nigerianske scammer kan du se her:

Se videochatten mellem den tyske kvinde og manden, som udgiver sig for Niklas Roar

Niklas Roar anmeldte identitetstyveriet til Københavns Politi. Men politiet afviste anmeldelsen, fordi de ikke mener, at det er ulovligt ifølge straffeloven at stjæle andres billeder og bruge dem i falske profiler. Efter vi bragte historien med Niklas Roar, stod politikerne i kø for at gøre noget ved problemet med identitetstyveri på de sociale medier. Læs den historie her:

Efterlyser strammere identifikationspolitik

Ifølge Dan Rachlin er det fint nok, at politikerne vil kigge på lovgivningen. Men han mener også, at Techgiganter som Facebook og Instagram skal tage deres del af ansvaret og forbedre den digitale sikkerhed.

- Det er helt håbløst, at det skal være så nemt, at oprette falske profiler, når man tænker på at Facebook og Instagram har eksisteret i over 10 år, siger Dan Rachlin.

Som løsning foreslår han, at folk skal identificere sig med eventuelt pas eller andet ID-legitimation før de får lov til at oprette en profil.

- Kære Facebook og Instagram. Nu finder vi os ikke i mere sludder for en sladder. Få nu gjort noget for at tvinge folk til at identificere sig på de her store digitale platforme. Jeg ved godt, at nogle enkelte scammere sikkert stadigvæk vil kunne svindle. Men med et trylleslag kunne de fjerne omkring 90 procent af de falske profiler. Men de er åbenbart mere interesseret i en stor volumen end at bekæmpe det her voksende problem, siger Dan Rachlin.

Interview med Facebooks danske talsmand, Martin Ruby.