I morgen er sidste chance for at brevstemme - sådan gør du

Kommunerne er fortsat klar med stemmesedler og kuglepenne til dem, der ikke kan vente med at sætte deres kryds til kommunalvalget. Men hvordan gør man egentlig?

Kommunalvalgets afslutning ligger knap en uge ind i fremtiden, men hvis du ikke har mulighed for at møde op på valgdagen, er det fortsat en mulighed indtil fredag aften.

Det vides endnu ikke, hvor mange der benytter sig af brevstemmeriet, men det er forventeligt, at "en del" vil benytte sig af tilbuddet.

Det vurderer Karina Kosiari Pedersen, der er lektor i statskundskab på Københavns Universitet.

- Folketinget har givet mulighed for, at 25 kommuner har fået valgbusser, der kører ud til borgerne i stedet, så de kan brevstemme. Så er det jo oplagt, at vælgerne tænker, at "når nu valgbussen er i vores landsby torsdag, behøver vi jo ikke at køre ned til hallen for at stå i kø dér."

Du må gerne stemme i nabokommunen

Brevstemning foregår som regel på kommunernes borgerservicecentre, men nogle kommuner giver også mulighed for at brevstemme på biblioteker og andre steder. 

Her vil der være oversigter over, hvem der stiller op. Du skal blot huske legitimation i form af pas, kørekort eller sundhedskort.

Det skriver Indenrigs- og boligministeriet tirsdag i en pressemeddelelse. 

quote Generelt ser vi, at der er flere dedikerede vælgere i ressourcestærke områder. De vil gerne stemme, og en stor del af dem ved på forhånd, hvad de vil stemme.

Karina Kosiari Pedersen, lektor i statskundskab på Københavns Universitet

Og faktisk må du gerne afgive din brevstemme i en anden kommune, end den du bor i.

Vil du vide mere om, hvor og hvornår du kan komme til at brevstemme, kan du tage kontakt til den enkelte kommune eller se på kommunens hjemmeside. 

Gentofte er mestre i brevstemning

Borgerne i Københavnsområdet er kun blevet mere og mere glade for brevstemmer siden 2007.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Især i Nordsjælland lader vælgerne til at være vilde med at stemme i god tid. Under folketingvalget i 2019 udgjorde brevstemmer over 17 procent af de samlede stemmer fra Gentofte kommune. Det gjorde Gentofte til regional mester i brevstemning.  

Lige i hælene på Gentofte ligger Rudersdal, Hørsholm, Frederiksberg og Helsingør.

Hvorfor nordsjællænderne er særligt glade for brevstemmer har Karina Kosiari Pedersen en mulig forklaring på.

- Generelt ser vi, at der er flere dedikerede vælgere i ressourcestærke områder. De vil gerne stemme, og en stor del af dem ved på forhånd, hvad de vil stemme. Derfor er der en del af dem, der ikke venter helt til valgdagen, som de fleste andre vælgere gør.

Hvad hvis jeg ombestemmer mig?

I løbet af valgkampen lærer borgerne politikerne og deres synspunkter bedre at kende. Og derfor kan det virke utrygt at sætte sit kryds for tidligt i processen. 

Men den bekymring kan du roligt skyde til hjørne.

I pressemeddelelsen fra Indenrigs- og boligministeriet står der nemlig:

- Hvis du har brevstemt, kan du ikke stemme på valgdagen. Men du kan godt brevstemme igen inden for fristen – den nyeste stemme tæller.

Sådan brevstemmer du:

  • Hvis du vil brevstemme kan du gøre det indtil 12. november klokken 16.00.


  • Hvis du er bundet til hjemmet, skal du søge kommunen om at stemme i dit hjem. Kommunen skal have din ansøgning senest 4. november. Kommunen kan godt tillade sig at modtage senere ansøgninger (senest fredagen før valgdagen), så tjek din kommunes hjemmeside.


  • Hvis du er fængslet, på plejehjem eller indlagt på sygehus kan du brevstemme fra 26. oktober. 


  • Hvis du har et handikap eller nedsat førlighed, skal du ansøge kommunalbestyrelsen i din bopælskommune om at afgive stemme på et andet afstemningssted i kommunen senest 8. november klokken 12.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik