I bil, i bus eller i tog: Den store guide til årets juletrafik

Rejsetiden henover juledagene varierer meget fra år til år, og kan i stor grad afhænge af, hvilket transportmiddel man benytter. Vi har lavet en guide til dig, der skal hjem til jul i de kommende dage.

Nu næmer juleaftensdag sig med hastige skridt, og for mange mennesker betyder det rejsetid gennem Danmark for at besøge enten venner eller familie.

Derfor er dagene omkring d. 24. december traditionelt set blandt årets største rejsedage. 

I den anledning giver vi jer her den store prognose for årets juletrafik fordelt på de forskellige transportmidler.

Der kan nemlig være stor forskel på rejsetiden i forhold til, hvordan man transporterer sig, og på hvilket tidspunkt man rejser frem og tilbage henover juledagene. 

Med egen bil er knapt så presset

I år spår Vejdirektoratet mindre trængsel på vejene end normalt, og derfor kan som man som bilist se frem til mindre i kø og hurtigere rejsetid, hvis man vælger at køre igennem landet. 

Årsagen til den mildere trafikprognose er, at juleaftensdag i år falder på en mandag. 

Dermed bliver en del af udrejsetrafikken, som normal vis er særlig slem den 23. december, i år spredt ud over både fredag, lørdag og søndag op til jul, hvor de fleste danske hjem er gået på juleferie. 

Køerne på motorvejene er knapt så lange i år, som de har været tidligere år.
Køerne på motorvejene er knapt så lange i år, som de har været tidligere år.
Foto: Kristoffer Juel Poulsen - Ritzau Scanpix

- Af samme årsag forventer vi ikke de store forsinkelser på vejene i dagene op til juleaften. Vi anbefaler dog, at man så vidt muligt undlader at køre fredag den 21. december i eftermiddagsmyldretiden og søndag den 23. december midt på dagen, lyder det fra Vejdirektoratet i en pressemeddelse. 

Når man skal planlægge turen hjem igen efter julemiddagen, skal man holde sig fra 2. juledag, hvis man vil undgå at holde i kø. Her forventer Vejdirektoratet en tæt trafik og større risiko for kødannelser. 

Flere vælger samkørsel

Hvis man godt kan lide at køre i bil og samtidig deles om udgifterne, kan man tage en tur med GoMore, hvor brugere hver dag tilbyder andre at køre med til en bestemt destination i landet til et par hundrede kroner.

Hos GoMore er julen årets højdepunkt, hvor de oplever en markant stigning på efterspørgslen af køreture fra d. 18 til 27. december.

Lige nu bliver der stadig oprettet og booket lift, men det ser lige nu ud til, at mere end 30.000 danskere kører hjem til jul med GoMore. Det er en stigning på 20 procent i forhold til sidste år.  

20 procent flere har valgt GoMore som deres måde at komme hjem til jul på.
20 procent flere har valgt GoMore som deres måde at komme hjem til jul på.
Foto: GoMore

Fredag d. 21. december er den helt store GoMore-rejsedag, men der er også tralvt d. 22. og 23. december. Der er stadig mulighed for at booke lift, da der hele tiden bliver oprettet nye køreture. 

De mest populære byer at rejse til eller fra i julen er: Århus, København, Odense, Aalborg og Herning.

Stadig ledige pladser i togene

Hvert år fragtes tusindvis af mennesker frem og tilbage gennem Danmark af DSB, og i år er ingen undtagelse.

Henover julen i år har DSB tre store rejsedag, da juleaftensdag ligger på en mandag. Det gør, at der er knap så stor trængsel i togene, som der har været andre år, hvor der kun var to store rejsedage.

Der er stadig ledige pladser at få i togene.
Der er stadig ledige pladser at få i togene.
Foto: DSB

DSB oplyser, at der lige nu er godt fyldt op i togene, men at der er stadig ledige pladser at få. Der er også stadig orange billetter til salg, hvis man har mulighed for at rejse kan rejse i ydertidspunkter.

Nogle afgange er allerede udsolgt, men der er bestemt stadig mulighed for at komme hjem til jul. Hvis man absolut vil sikre sig en plads til togturen, er det dog en god idé at få købt en pladsbillet snart.

Både før og efter d. 24. december har DSB sat ekstra afgange ind på udvalgte strækninger for at være sikker på at kunne få alle hjem til jul.

Med bussen

Når danskerne skal hjem til jul, er der mange som vælger at rejse med bussen. Et af de firmaer, som har rigtig travlt i dagene op til jul er Kombardo Expressen, som rejser henover kattegat med Molslinjen. 

På busfirmaets hjemmesteder står der udsolgt ud for rigtig mange af dagene omkring jul og nytår. Derfor har de lagt ekstra kræfter i at skaffe flere busser til at transportere danskerne på juleferie. 

- Faktisk er interessen så stor, at vi ikke kan presse flere busser ind på færgerne. Vi kan til gengæld godt have passagerer med, så derfor sætter vi shuttle-busser ind mellem København og Odden, skriver busselskabet. 

Også busserne er populære som transportmiddel, når folk skal hjem til jul.
Også busserne er populære som transportmiddel, når folk skal hjem til jul.
Foto: FlixBus

Et andet busfirma, der transporterer massevis af danskere frem og tilbage omkring juledagene er selskabet Flixbus. Her har man også meget tralvt henover julen, og enkelte afgange meldes udsolgt. 

- Da juleaften falder på en mandag, har vi en stor rejsedag mere end sidste år. Og allerede torsdag var mange begyndt at rejse hjem til jul, fortæller Flixbus. 

Lørdag d. 22. december er den travleste dag for personalet, men også 2. juledag er en eftertragtet rejsedag blandt passagererne. Busfirmaet oplyser, at de har sat ekstra folk på gaden til at hjælpe folk med bussen hjem til jul i denne weekend.  

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

Fartgrænser

playVille sænke hastighed på vej med institution - men politiet sagde nej

Borgmestre i fælles kamp

Tre borgmestre i fælles kamp for manglende motorvej

80_percent

playEnhedslisten: Det haster med en løsning for Østbanen

618113-311

Forsinkelser for S-tog og fjerntog efter uheld ved Valby

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere