Hvidovre Gymnasiums 1. g'ere starter med 5,9 i snit

Der er stor forskel på, hvad unge kan, når de starter i gymnasiet.

Alligevel får landets gymnasier samme antal kroner at undervise for, skriver Politiken fredag.

På Hvidovre Gymnasium og HF havde de elever, der i 2010 gik på skolens almene gymnasium, stx, et gennemsnit på 5,9 i dansk og matematik med fra folkeskolen.

Kun 10 kilometer derfra, på Rysensteen Gymnasium i København, var elevernes gennemsnit 9,1 og landets højeste. Landsgennemsnittet lå på 7,7.

Tallene, der er udarbejdet af tænketanken Cevea, viser, at der er behov for et såkaldt socialt taxameter, hvor gymnasier med mange fagligt svage elever får flere penge.

Det siger flere eksperter, der over for Politiken kalder en karakterforskel på tre »meget stor«.

Blandt andre lektor Jan Mejding ved Institut for Uddannelse og Pædagogik, DPU, Aarhus Universitet.

Ceveas analysechef Jens Jonatan Steen er enig. »Der er ekstremt stor forskel på de forudsætninger, som eleverne har, og dermed også på de arbejdsopgaver, som gymnasierne har.

Tallene viser, at det er helt indlysende, at vi må have et socialt taxameter, så der er en økonomisk gevinst til dem, der løser en social udfordring. Sådan er det ikke i dag«, siger han.

Torben Pilegaard Jensen er forskningsleder ved Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, siger at karakterforskellene er udtryk for, at befolkningen bor meget opdelt.

Også han vurderer, at tallene kan give anledning til at indføre et socialt taxameter:

»Der er meget store forskelle på de forudsætninger, som gymnasierne har. Der kan derfor være brug for en ny ressourcefordeling, og der er det en idé at indføre et socialt taxameter, som afspejler elevernes forudsætninger«, siger han til Politiken.

I bunden af karakterskalaen ligger også de elever, der starter på Ishøj Gymnasium på Cph West, Københavns Åbne Gymnasium og Høng Gymnasium og HF.

I toppen er blandt andet Aurehøj Gymnasium i Gentofte, Virum Gymnasium og Aarhus Katedralskole, hvor rektor Lars Scheibel er overrasket over den store spredning. Historisk har hans gymnasium ry for at udklække nogle af landets dygtigste studenter med et afgangssnit på 7,9 i sommer.

»Skal man lave et socialt taxameter, er det klart, at så må et gymnasium som mit betale nogle penge. Det, kan jeg da godt synes, er uretfærdigt. Men rent sagligt og fagligt er det retfærdigt. Skal nogen have mere, får andre mindre«, siger Lars Scheibel til Politiken.

Regeringen ventes at lancere et udspil til en reform af taxametersystemet, herunder socialt taxameter, omkring jul. Dansk Folkeparti har endnu ikke lagt sig fast på, hvordan det bør se ud. Venstre er umiddelbart imod.

»Som det ligger nu, har jeg svært ved at se, at Venstre vil argumentere for et socialt taxameter. Men tallene her viser en utrolig spredning. Lad os nu se, hvad regeringen lægger frem«, siger undervisningsordfører Peter Juel Jensen til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik