Hver fjerde har været tæt på: Sådan undgår du højresvingsulykker

Rundspørge viser, at hver fjerde cyklist har været tæt på at ende i en højresvingsulykke eller har været i en. Flest mænd havner i farlige situationer.

Højresvingsulykker med store køretøjer og cyklister koster desværre liv hvert eneste år.

I år er to cyklister blevet dræbt af svingende køretøjer. Siden 2005 har 65 cyklister mistet livet i højresvingsulykker, viser tal fra Vejdirektoratet.

Særligt i København er højresvingende lastbiler og busser en problematik, cyklende skal være opmærksom på.

- Det er især i de store byer som København, at højresvingsulykker sker, siger dokumentationskonsulent i Rådet for Sikker Trafik, Jesper Søndergaard Hemmingsen, til TV 2 Lorry.

Ifølge Vejdirektoratets tal sker 98 procent af alle højresvingsulykker i bymæssig bebyggelse, mens godt tre ud af fire højresvingsulykker sker et sted, hvor hastighedsbegrænsningen er 50 kilometer i timen.

Direktoratet kortlagde alle ulykkerne mellem 2006 og 2015, og her viste en geografisk gennemgang, at Københavnsområdet er det sted i landet, hvor langt flest ulykker sker. 

Nu viser en ny rundspørge foretaget af Kantar Gallup, at hver fjerde cyklist enten har været involveret i en højresvingsulykke eller været tæt på at blive det.

 
 

Selvom der er en lille overvægt at kvinder, der mister livet i højresvingsulykker, så er der faktisk flere mænd, der ender i farlige situationer. Således har 30 procent - næsten hver tredje - mandlige cyklist enten været involveret i en højresvingsulykke eller været tæt på. Hos kvinderne er tallet blot 21 procent.

Den gode nyhed er til gengæld, at færre cyklister dør ved højresvingende trafikulykker nu, end før i tiden. For ti år siden mistede 11 cyklister livet i højresvingsulykker, mens 12 kom alvorligt til skade. Det tal har været stødt dalende siden. I alt blev 183 personer dræbt i trafikken i 2017

Herunder er fem råd til cyklisten, så man undgår at bringe sig selv i en potentielt farlig sitation med højresvingende køretøjer. 

5 gode råd til cyklisten, så du undgår højresvingsulykker

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

Fartgrænser

Nyt forslag: Kommuner skal selv kunne bestemme fartgrænser

uheld motorring 3 sløret

Kaos på motorvej: Væltet lastbil spærrede trafikken

20030123-172335-6-1920x1259we

Ingen kørsel om natten: Metroen tester nye tog

20200308-141521-A-1920x1280we

Trafikeret motorvej skal have maksimal hastighed på 90 kilometer i timen, mener myndighed

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere