Hver fjerde har været tæt på: Sådan undgår du højresvingsulykker

Rundspørge viser, at hver fjerde cyklist har været tæt på at ende i en højresvingsulykke eller har været i en. Flest mænd havner i farlige situationer.

(Arkivfoto) Næsten hver tredje mandlige cyklist har været tæt på eller været involveret i en højresvingsulykke. Foto: Nikolai Linares - Ritzau Scanpix

Højresvingsulykker med store køretøjer og cyklister koster desværre liv hvert eneste år.

I år er to cyklister blevet dræbt af svingende køretøjer. Siden 2005 har 65 cyklister mistet livet i højresvingsulykker, viser tal fra Vejdirektoratet.

Særligt i København er højresvingende lastbiler og busser en problematik, cyklende skal være opmærksom på.

- Det er især i de store byer som København, at højresvingsulykker sker, siger dokumentationskonsulent i Rådet for Sikker Trafik, Jesper Søndergaard Hemmingsen, til TV 2 Lorry.

Ifølge Vejdirektoratets tal sker 98 procent af alle højresvingsulykker i bymæssig bebyggelse, mens godt tre ud af fire højresvingsulykker sker et sted, hvor hastighedsbegrænsningen er 50 kilometer i timen.

Direktoratet kortlagde alle ulykkerne mellem 2006 og 2015, og her viste en geografisk gennemgang, at Københavnsområdet er det sted i landet, hvor langt flest ulykker sker. 

Nu viser en ny rundspørge foretaget af Kantar Gallup, at hver fjerde cyklist enten har været involveret i en højresvingsulykke eller været tæt på at blive det.

 

Selvom der er en lille overvægt at kvinder, der mister livet i højresvingsulykker, så er der faktisk flere mænd, der ender i farlige situationer. Således har 30 procent - næsten hver tredje - mandlige cyklist enten været involveret i en højresvingsulykke eller været tæt på. Hos kvinderne er tallet blot 21 procent.

Den gode nyhed er til gengæld, at færre cyklister dør ved højresvingende trafikulykker nu, end før i tiden. For ti år siden mistede 11 cyklister livet i højresvingsulykker, mens 12 kom alvorligt til skade. Det tal har været stødt dalende siden. I alt blev 183 personer dræbt i trafikken i 2017

Herunder er fem råd til cyklisten, så man undgår at bringe sig selv i en potentielt farlig sitation med højresvingende køretøjer. 

5 gode råd til cyklisten, så du undgår højresvingsulykker

Det farligste sted, du kan være, er tæt på lastbilens forhjul, lige når den skal svinge.

De fleste cyklister bliver ramt af lastbilens forhjul – ikke baghjulene. Her er 5 gode råd til at undgå højresvingsulykkerne:
  
  • Sæt farten ned, når du nærmer dig og passerer et kryds.
 
  • Hold øje med lastbiler, især ved siden af eller bag ved dig.
 
  • Kør først frem, når du har sikret dig, at lastbilen holder stille.
 
  • Hvis du ikke er sikker på, at lastbilen holder tilbage for dig, så stop og vent, til den er kørt om hjørnet, før du cykler videre.
 
  • Koncentrér dig om trafikken – tal ikke i mobil og hør ikke musik, når du cykler.Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik