Hundredvis af praktikpladser er på spil i metroen

Med larm, trafikkaos og støv er København forvandlet til en stor byggeplads i det kommende år. Det skyldes primært den store udbygning af Metro Cityringen, der indeholder hele 45.000 årsværk.

I november besluttede Metroselskabet, at det italienske selskab Salina skulle have udbuddet og levere tunnelerne og togene, men der er ingen sikkerhed for, at italienerne og deres underentreprenører har lærlinge på de mange arbejdspladser i de kommende år, skriver Politiken søndag.

»Hvis bare fem procent af arbejdet var praktikpladser, ville der være 417 pladser. Og det er endda ikke så højt sat. Det er altså en skændsel, hvis store projekter som dette ikke kaster noget af sig. Man skulle have haft krav om praktikpladser helt tilbage i udbudsmaterialet«, siger Elo Hansen, der er faglig sekretær i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i 3F, til Politiken.

975 unge københavnere mangler en praktikplads og kan dermed ikke færdiggøre deres erhvervsuddannelse. I hele Region Hovedstaden står 2.408 unge uden praktikplads, viser Undervisningsministeriets nyeste tal.

I 2010 besluttede Københavns Kommune at kræve, at firmaer, der arbejder for kommunen, skal oprette praktikpladser i forbindelse med arbejdet. Metroselskabet er bygherren, og da Københavns Kommune ejer 50 procent af selskabet, har politikerne stor indflydelse på de krav, der stilles.

SF's politiske ordfører på Københavns Rådhus, Ayfer Baykal, sidder i Metroselskabets bestyrelse. Hun ærgrer sig over, at der ikke blev oprettet sociale klausuler i forbindelse med byggeriet.

»Nu fylder det meget for os i bestyrelsen at understøtte entreprenørerne i at få underleverandørerne til at skaffe flere lærepladser«, siger Ayfer Baykal til Politiken.
Hun mener, at det vil være for sent nu at stille krav om praktikpladser.

»Så skulle udbuddet trækkes tilbage, og vi skulle starte helt forfra. Vi ville tabe så mange penge på det, at vi kunne ansætte alle de lærlinge, vi ville«, siger Ayfer Baykal til Politiken.

Teknisk direktør i Metroselskabet Erik Skotting forsikrer, at selskabet er i dialog med de faglige organisationer og entreprenørerne om praktikpladser.

»De mange arbejdspladser ligger typisk ude hos underentreprenørerne, så det handler om, at vi har fokus på det«, siger han og henviser til, at det italienske entreprenørselskab har udtalt, at det forventer at finde størstedelen af arbejdskraften i Danmark.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Afbrænding af Lars Løkke dukke

Enhedslisten-borgmester deltog i afbrænding af Lars Løkke-dukke

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

Skomager Helsingør

playSkomager meldt til politiet: ”De kunne bare have spurgt mig, om jeg må holde åbent”

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere