Hovedstadens curlingspillere håber på corona-mirakel til OL

Den verdensomspændende pandemi kan blive et lille smuthul for Danmarks to curlinglandshold, der udelukkende består af spillere fra hovedstadsområdet.

Når vinter-OL officielt starter i dag, er curling blandt de bedste bud på et dansk medaljehåb. 

Fælles for både dame- og herrelandsholdet er, at samtlige spillere kommer fra klubber her i hovedstadsområdet.

De to hold, der har sikret sig OL-billetterne blandt de ti bedste nationer i verden, er sammensat af spillere fra klubberne i Hvidovre, Gentofte og Tårnby.

Og det er ingen tilfældighed, at vi netop i hovedstadsområdet har særlige evner inden for at kaste med sten og feje med koste, som Gramsespektrum sang det i deres hyldest til sporten, der hvert fjerde år for alvor popper op på danskernes tv-skærme, når den vinterolympiske ild tændes.

- Jeg tror, vi er gode til curling i hovedstadsområdet, fordi vi har en lang tradition for det. Vi fik den første deciderede curlinghal i Danmark bygget her, og det gør bare vanvittig meget for sporten, siger dameholdets skipper, Madeleine Dupont og suppleres af herrernes ditto, Mikkel Munch Krause:

- Da curling er en lille sport, skal man næsten kende nogen for at begynde at spille, og derfor kommer de fleste herfra. Samtidig har vi elitecentret, der er baseret i de tre klubber omkring København, så spillere fra resten af landet, der bliver gode og vil satse på sporten, flytter ofte til København for at spille, forklarer han.

Mikkel Munch Krause og herrelandsholdet er alle debutanter ved OL.
Mikkel Munch Krause og herrelandsholdet er alle debutanter ved OL.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

Curlingens store gennembrud

Inden vinter-OL i 1998 i japanske Nagano var der ikke mange, der kendte til sporten, hvor 20 kilo tung skotsk granit fejes hen ad isen med målet om at komme tættest på midten af huset i modsatte ende af banen. Men det fik datidens kvindelandshold på et splitsekund lavet om på.

Pludselig sad det halve Danmark og fulgte med ved husalteret midt om natten med Helena Blach Lavrsens insisterende ”weeeeee!” som lydtapet, når holdkammeraterne skulle feje mere intenst.

Holdet endte med at vinde OL-sølv. Danmarks første og til stadighed eneste medalje ved et vinter-OL. Spillerne dengang var i øvrigt også fra Hvidovre og blev modtaget som nationalhelte med limousinetur til Hvidovre Rådhus, hvor både hornorkester og et kæmpe fakkeloptog stod klar til at hylde dem.

quote Jeg er vildt glad for den opmærksomhed, det har skabt. Ellers havde jeg nok heller ikke stået her i dag.

Madeleine Dupont om OL-sølvet i 98.

Artiklen fortsætter efter videoen...

Når en af verdens største sportsbegivenheder, vinter-OL, officielt starter i dag, er curling blandt de bedste bud på et dansk medaljehåb. Fælles for både dame- og herrelandsholdet er, at samtlige spillere kommer her fra hovedstadsområdet. Så vi mødte dem kort inden afrejsen til Beijing.

På den ene siden en tung arv at skulle løfte for hvert eneste curlinglandshold, der er fulgt i slipstrømmen. Men omvendt har sølvtriumfen også været afgørende for, at både Mikkel Munch Krause og Madeleine Dupont for alvor begyndte at satse på sporten.

- Det er jo sådan noget, der giver blod på tanden. Det viser ungdommen, at der er muligheder i denne her sport, siger Krause.

- Jeg er vildt glad for den opmærksomhed, det har skabt. Ellers havde jeg nok heller ikke stået her i dag, hvis de ikke havde gjort det så godt. Men vi vil selvfølgelig også vildt gerne leve op til det, lyder det fra Madeleine Dupont, der sammen med ishockeyspilleren Frans Nielsen har fået den ærefulde rolle som Danmarks fanebærer ved indmarchen.

Danske resultater ved vinter-OL i curling

98 (Nagano): Mænd -, Damer 2

02 (Salt Lake City): Mænd 7, Damer 9

06 (Torino): Mænd -, Damer 8

10 (Vancouver): Mænd 9, Damer 5

14 (Sochi): Mænd 6, Damer 6

18 (Pyeongchang): Mænd 10, Damer 10


Mange er rustne efter corona

Siden 1998 er det ikke blevet til mere end en femteplads som bedste resultat for dansk curling ved OL, og for fire år siden i sydkoreanske Pyeongchang sluttede både dame- og herreholdet sidst af de ti deltagende nationer.

Men modstanderne, som Danmark er oppe imod, kommer også med nogle helt andre forudsætninger.

- Vi er et af de få hold, der ikke er fuldtidsprofessionelle i OL-sæsonen. Det må man bare acceptere, at vi har ikke den samme tid til at træne, som de andre hold har. Så selvfølgelig vil der være en niveauforskel. Men hvis vi spiller op til vores bedste, kan vi også spille lige op med dem, siger Mikkel Munch Krause, hvis hold stiller til OL som debutanter.

quote Vi er et af de få hold, der ikke er fuldtidsprofessionelle i OL-sæsonen. Det må man bare acceptere.

Mikkel Munch Krause, landsholdsspiller, curling

Mere rutine er der på dameholdet, hvor søstrene Dupont og Dupont, Madeleine og Denise, har henholdsvis tre og fire Olympiske Lege på CV’et medregnet Legene i Beijing. De to har også både EM- og VM-medaljer i bagagen, og med en femteplads fra sidste års VM er OL-metal heller ikke bare en utopisk drøm.

- Når man er med til OL, kan man vinde OL. Og det kan man specielt i curling, hvor der ikke er flere end ti lande med. Jeg tror, at vores medaljechancer er 50/50, siger Madeleine Dupont.

Hun begrunder sit håb med, at coronaen – der ellers har givet spillerne mange bekymringer for at blive smittet op til afrejse – i virkeligheden kan blive vendt til en fordel, når man stiller op som underdog.

- Jeg vil næsten hellere være i denne her situation end i en normal situation, hvor de professionelle er fuldstændig gearede til at spille. Det er de ikke rigtig i år.

- Der er mange, der ikke har været på is i ugevis op til OL. De er rustne. Der er vi heldige og har fået lov både at træne og spille op til OL, og jeg tror, det er der, vi kan finde et lille smuthul, lyder det optimistisk fra Madeleine Dupont, der modsat mange konkurrenter kommer med frisk kamptræning fra VM-kvalifikationen i Finland, der blev spillet i midten af januar.

Danmarks curlingherrer åbner OL onsdag den 9. februar mod en af medaljefavoritterne fra Canada, mens kvinderne skal op imod de kinesiske værter i første kamp natten til torsdag den 10. februar.

De to curlinglandshold finpudser de sidste detaljer ved en af de afsluttende træninger i Hvidovre inden afrejsen mod Beijing.
De to curlinglandshold finpudser de sidste detaljer ved en af de afsluttende træninger i Hvidovre inden afrejsen mod Beijing.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik