Hospitalernes brug af forskningsmidler skal undersøges

Statsrevisorerne pudser Rigsrevisionen på landets hospitaler efter afsløringer af misbrug af forskningsmidler.

Foto: TV 2 Lorry

Rigsrevisionen skal undersøge hospitalernes forvaltning og kontrol af eksterne forskningsmidler som eksempelvis kliniske forsøg betalt af medicinalvirksomheder.

Det har de politisk valgte statsrevisorer besluttet på et møde onsdag, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Baggrunden for undersøgelsen er Jyllands-Postens afsløringer det seneste halve år af en stribe overlægers misbrug af forskningsmidler til private formål som eksempelvis rejser og restaurationsbesøg, mangelfuld kontrol af eksterne forskningsmidler og manglende overblik over pengestrømmene.

Rigshospitalet har foreløbig hjemsendt og politianmeldt tre overlæger for misbrug at forskningsmidler til private formål og mangelfuld dokumentation for afholdte udgifter, og Københavns Politi er efter et halvt års efterforskning klar til at præsentere den første af de politianmeldte overlæger fra Rigshospitalet for en sigtelse.

Rigsrevisionens undersøgelse kommer til at omfatte alle hospitaler i Danmark og skal afdække, om deres forvaltning af eksterne forskningsmidler er tilstrækkelig, og om den interne kontrol med midlerne er god nok.

Hospitalerne modtager penge fra fonde, EU, medicinalvirksomheder og statslige forskningsråd til forskningsprojekter som eksempelvis kliniske forsøg.

Rigsrevisionen skal også undersøge, om Økonomi- og Indenrigsministeriet og Sundhedsministeriets tilsyn har været godt nok.

Alene på Rigshospitalet har man et budget på 500 millioner kroner om året til forskning, og af disse er cirka 400 millioner kroner eksterne midler.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik