Hospitaler har givet rygeklinikker kniven

Lungepatienter, hjertepatienter, gravide og andre med særlig stor grund til at kvitte tobakken må kigge langt efter hjælp på danske hospitaler. Det skriver Ekstra Bladet i dag.

Siden kommunalreformen i 2007 har landets sygehuse nemlig nedlagt 80 procent af sine rygestopklinikker.
Det viser tal fra rygestopbasen, som professor og overlæge på Bispebjerg Hospital, Hanne Tønnesen, netop har offentliggjort i tidsskriftet Clinical Health Promotion.
- Taberne er patienterne og de gravide, altså de rygere, der allermest akut har brug for at stoppe med at ryge, siger forskeren til Ekstra Bladet.
Hendes tal viser, at landets hospitaler i 2006 havde 24 rygestopklinikker. I dag er der kun fem klinikker tilbage.
Færre får kursus
Klinikkerne tilbød nogle af verdens mest effektive rygestopkurser. Men i dag må de fleste patienter og gravide henvende sig på apoteker og kommuner for at få dette tilbud. Men det er langt fra alle, der gør det.
Hanne Tønnesens undersøgelse viser nemlig, at 6.119 danskere i 2010 kom igennem et kursus, det er over 1.200 færre end i 2006. Forskeren vurderer, at lukningen af rygestopklinikkerne bærer ansvaret for faldet.
Hun vurderer, ligesom en række eksperter og fagfolk som Ekstra Bladet har talt med, at mange patienter og gravide mister motivationen for at kvitte tobakken i det øjeblik, de bliver udskrevet fra hospitalet.
- Der kan selvfølgelig godt være nogen, der ikke længere synes, at et rygestop er relevant, når de kommer hjem fra sygehuset. Derfor er det meget vigtigt, at vi sørger for, at patienterne kommer over i de kommunale tilbud, når de bliver udskrevet, forklarer formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astman.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Akvædukt ved Veluwemeer

playUsædvanlig akvædukt kan redde Margretheholm Havn

Borger med handicap

Datter til hjerneskadede Lars: Kommunen mangler empati og logik

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

Set fra Nørrebro

Fra skumle hjørner til genbrugsgranit: Sådan skal Nørrebro-plads se ud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere