Homoseksuelle frygter for abekopper: Alligevel tøver myndighed med at tilbyde vaccine

Selvom andre lande tilbyder dansk vaccine mod abekopper til homoseksuelle mænd, så er Sundhedsstyrelsen mere afventende.

Abekopper har efterhånden fået tag i danskerne, og det er særligt i det homoseksuelle miljø, sygdommen nu vækker bekymring.

Men selvom vaccinen findes og produceres af Bavarian Nordic i Danmark, så mener Sundhedsstyrelsen ikke, at det er tiden til at tilbyde den til folk i risikogruppen.

Det bekymrer Martin Xaver Dover, der er debattør, og selv er homoseksuel.

- Jeg har allerede bekendte og venner, som går og er bange for abekopper, og som er i tvivl om, hvorvidt de kan rejse eller dyrke sex, siger han til TV 2 Lorry.

- Ikke alle homoseksuelle, som er i risiko

90 tilfælde af abekopper er konstateret i Danmark, og ifølge nye tal fra Statens Serum Institut (SSI) er 18 tilfælde konstateret inden for den seneste uge. Smitten er altovervejende fundet hos mænd, som dyrker sex med mænd.

- Vi ser jo et smittemønster, hvor det fortrinsvist forekommer i den gruppe af mennesker, og derfor giver det god mening, at man kigger på, hvilke grupper har den største risiko (for at blive smittet, red.), og så sætter ind med de vacciner, man har, der, mener Martin Xaver Dover.

quote Vi går ud og siger, at for dem, der er i særlig risiko, kan det give god mening at tilbyde en vaccination

Thomas Hübertz, forebyggelseschef, AIDS-Fondet

Hos Sundhedsstyrelsen tøver man dog med at tilbyde vaccinen til homoseksuelle mænd.

- Det her er ikke en sygdom, der er forbeholdt homoseksuelle mænd. Der er nogle risikogrupper, blandt andet mænd, der har sex med mænd, som har flere forskellige partnere, men det kunne også være andre risikogrupper, forklarer vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Bilsted Probst.

Men SSI siger, at det er altovervejende mænd, der har sex med mænd, som får det? 

- Sådan er det lige nu, og det følger vi selvfølgelig nøje med i. Men det er ikke alle homoseksuelle, som er i risiko. Det er klart, vi kigger på den her vaccine, som nu er godkendt, og om den skal bruges lidt bredere.

Virolog afviser tilbud om vaccine

Men altså ikke i Danmark. Her er det kun nære pårørende til smittede og sundhedspersonale, som kan få vaccination. Noget AIDS-Fondet står uforstående overfor:

Danmark er epicenter for produktion af abekopper vaccine. Hos Bavarian Nordic bliver alle abekopper-vacciner til hele verden produceret. I Storbritannien får homoseksuelle mænd netop tilbudt den vaccine. 

- Vi tænker, det giver god mening at tilbyde en særlig udsat målgruppe en vaccination. Vi går ikke ud og siger, at alle mænd, der har sex med mænd, skal have en vaccination. Men vi går ud og siger, at for dem der er i særlig risiko, kan det give god mening at tilbyde en vaccination, siger Thomas Hübertz, der er forebyggelseschef hos AIDS-Fondet.

quote Det sundhedsfaglige kan ikke få lov at stå alene i den her diskussion

Martin Xaver Dover, debattør

Men det er ikke noget virolog og professor på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen bakker op.

- På nuværende tidspunkt med det antal smittede, der er, vil jeg ikke mene, at det vil være effektivt at tilbyde vaccinen til alle homoseksuelle.

Effektivt eller ej, så mener Martin Xaver Dover, at man bør have med i overvejelserne, hvilke menneskelige konsekvenser det har, at man ikke tilbyder vaccinen til dem, der er i en særlig risiko for at få abekopper.

- Jeg synes, det er dejligt, vi har nogle myndigheder, som kan vejlede på det sundhedsfaglige område. Men det sundhedsfaglige kan ikke få lov at stå alene i den her diskussion. Der er også noget, der handler om angst for at dyrke sex, som ikke nødvendigvis kan opgøres i sundhedsfagligheden, siger han.

Sundhedsstyrelsen kigger på anbefalingerne

Men fagkundskaben ønsker i første omgang ikke at ændre de nuværende vejledninger.

- Der er andre måder at inddæmme denne infektion på. Det er først og fremmest at oplyse folk om at reducere antallet af intime samkvem med partnere, som er mere eller mindre ukendte for én, fortæller Allan Randrup Thomsen.

Sundhedsstyrelsen vil dog ikke afvise, at der kan komme en ændring i retningslinjerne i nærmeste fremtid.

- Det er klart med den store stigning (i antal smittede, red.), vi har set i den forgangene uge, så kigger vi på vores anbefalinger. Det er vi i fuld gang med, siger Helene Bilsted Probst og fortsætter:

- Vi vil i den kommende uge drøfte vores retningslinjer med vores ekspertgruppe på det her område. Der vil vi både vurderer, om vores forebyggelsesanbefalinger er tilstrækkelige, men vi vil også kigge på vaccinationsstrategien. Det er den proces, vi har i gang lige nu.

Indtil da må homo-miljøet vente på svar.

- Om et par uge skal der være Copenhagen Pride, hvor vi også ved, at folk slår sig løs - også på lagnerne. Derfor, synes jeg, er det relevant, man ser, hvilke smittescenarier vi står overfor, når smitten allerede nu spreder sig så hastigt, som den gør, siger Martin Xaver Dover.