Homoaktivist får plads opkaldt efter sig i Københav

Axel Axgil, der kæmpede for homoseksuelles rettigheder, får nu en plads opkaldt efter sig i København.

Axel Axgil, der blandt andet er den første mand, der indgik registret partnerskab med en anden mand, får nu en plads opkaldt efter sig.

Det er den nyrenoverede plads ved Vester Voldgade i København, der kommer til at bære homoaktivistens navn.

- Danmark var i mange år foregangsland, hvad angår homoseksuelles rettigheder. En stor del af kampen havde base i København. Derfor finder jeg det helt naturligt, at vi opkalder en plads efter Axel Axgil, siger teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF).

Axel Axgil stiftede Forbundet af 1948, der senere skiftede navn til Landsforening for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner.

Verdens første homoseksuelle vielse

To år efter blev han forlovet med Eigil Eskildsen - og efter 40 års forlovelse, blev de to viet på Københavns Rådhus 1. oktober 1989. Parret blev verdens første viede homoseksuelle par.

Ayfer Baykal håber, at den nye plads vil være med til at sætte fokus på samfundets behandling af minoriteter og den fortsatte kamp for at sikre deres rettigheder.

- Da Axel Axgil kastede sig ind i kampen for at sikre homoseksuelles rettigheder, var det en kamp forbundet med store personlige omkostninger, siger Ayfer Baykal og fortsætter:

- Jeg håber, at vi ved at opkalde en plads efter Axel Axgil kan inspirere alle minoriteter til at kæmpe for deres rettigheder og minde flertallet om vigtigheden af et åbent sind og behovet for at behandle alle lige, siger borgmesteren.

Nye navn sendes til høring i lokaludvalget

Det er Københavns Vejnavnenævn, der er blevet enige om det nye navn. Nævnet består af fire politisk udpegede medlemmer med teknik- og miljøborgmesteren som formand, og de indstiller vejnavne til godkendelse i teknik- og miljøudvalget.

Nu skal det nye navn sendes i høring hos blandt andet Indre By Lokaludvalg og berørte ejere og lejere. Den endelige politiske behandling ventes at ske inden sommerferien.

Axel Axgil døde i 2011, og han blev begravet på Danmarks første gravsted for homoseksuelle på Assistens Kirkegård i København. Også dette gravsted havde Axel Axgil været med til at sikre etableringen af i 2007.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

fangekoret

playVideo: Tidligere indsatte overrasker Louise efter 25 år bag tremmer

Lysfestival5

playJesper er lysets mester – også udlandet har fået øje på ham

Dragør lodstårn

Over 100 år gammelt vartegn i fare for at rådne op

De Ukendte Danmarksmestre - Morten Junge Olsen - Petanque

playDanmarksmestre i petanque er bedste venner og sigter efter VM

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere