Holger Danske til salg

Originalskulpturen og modellen af den berømte sagnhelt og danske nationalhelt Holger Danske, der sidder i de mørke kasematter på Kronborg Slot i Helsingør, er sat til salg, skriver Helsingør Dagblad

Holger Danske udenfor Hotel Marielyst, Helsingør Foto: Lorry

Originalskulpturen i bronze, der står ved indgangen til hotel Marienlyst i Helsingør på en massiv sokkel af munkesten, og har gjort det siden 1907, er sat til salg til en vurderet pris på 2,5 millioner kroner.

Det er sket på auktionshuset Lauritz.com?s hjemmeside, hvor man kan se, at det første bud, der er blevet givet på originalskulpturen, lyder på 1,7 millioner kroner.

Skulpturen, der vejer mellem 1.500 og 2000 kilo, er udført efter en stor gibsfigur af billedhugger Hans Peder Pedersen-Dansom, der levede fra 1859 til1939.

Uvist hvorfor skulpturen er til salg

Skulpturen blev bestilt af Hotel Marienlysts daværende direktør Anders Jensen, der lod den opsætte ved hotellet i 1907.

Hvad årsagen er til, at der nu sælges ud af »kronjuvelerne« og dermed en del af ikke kun Helsingørs, men Danmarks kulturarv, ved at sætte originalskulpturen i bronze af den kendte sagnhelt til salg, har det ikke været muligt at få svar på.

Helsingør Dagblad havde i går kontakt med hotel Marienlysts koncerndirektør Ulrik Finnemann, men på grund af en golfmatch, han var i gang med, havde han ikke mulighed for at svare på, hvorfor

Holger Danske er til salg.

Bronzeskulptur er original af beton-statue fra 1985

Den oprindelige gibsskulptur blev dengang placeret i de fugtige kasematter på Kronborg Slot, hvor den med tiden gik til. Derfor blev den i 1985 udskiftet med en ny model, støbt i beton, der bedre kan modstå klimaet og fugten nede i kasematterne.

Den bronzeskulptur, som hotel Marienlyst nu vil sælge, er altså originalen af den beton-statue, som flere millioner turister efterhånden har kigget på på Kronborg.

Myten om Holger Danske går på, at når riget er truet af en ydre fjende, så vil Holger Danske rejse sig og stenfiguren vil blive til kød og blod og gå i forsvar for fædrelandet.

Om dette også gælder, hvis originalmodellen af den

Holger Danske, der står i kasematterne, bliver solgt, kan vi kun gisne om.

Billedhuggeren Hans Pedersen-Dansom havde helst set sin

Holger Danske placeret i Kronborgs kasematter og ikke i hotel Marienlysts have. Det kom til en strid mellem ham og den daværende hoteldirektør Anders Jensen, der gjorde krav på originalen.

Striden fik Hans Pedersen-Dansom til at sørge for, at en original gibsversion af Holger Danske derfor dengang blev placeret i kasematterne.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?