Højsæsonen for påkørte hjorte: Sådan undgår du det

Denne tid på året er højsæson for påkørsler af hjorte. Derfor opfordrer Dyrenes Beskyttelse til, at bilister er ekstra opmærksomme.

Efterårets komme markerer startskud til højsæson for påkørsler af nogle af de største dyr, der lever vildt i den danske natur - hjorte.

Fra oktober til januar er antallet af påkørsler højere, fordi dagene bliver korte og mørke.

Det oplyser Dyrenes Beskyttelse, der hvert år modtager op mod 9.000 henvendelser om påkørte hjorte.

- I efteråret begynder den kedelige højsæson for påkørsler af hjorte. Det er derfor vigtigt at være ekstra opmærksom, når lyset er svagt, så vi kan undgå ulykker, siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.

- Mange af påkørslerne sker tidligt om morgenen og sidst på aftenen, men det skyldes, at der også er flere biler på vejene på disse tidspunkter. Dyrene færdes hele natten, så som bilist skal man være ekstra opmærksom både i skumring og helt mørke, siger Michael Carlsen.

Særligt skumringstiden er et tidspunkt af dagen, hvor mange hjorte krydser vejen.

Hjortene bevæger sig nemlig efter et bestemt mønster og er mest aktive omkring solnedgang og solopgang.

- Når vi går efterårsmørket i møde, falder menneskers myldretid sammen med hjortenes myldretid, og der er derfor større risiko for at påkøre en hjort, forklarer Michael Carlsen.

Derfor har Dyrenes Beskyttelse forfattet nogle gode råd til, hvordan du undgår hjortepåkørsler.

Sådan undgår du hjortepåkørsler

Sidste år modtog Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 i alt 8.858 henvendelser om påkørte hjorte, og en tredjedel af disse henvendelser kom i oktober, november og december.

I Region Hovedstaden var der 1.031 påkørsler i 2017, mens der i den noget større Region Sjælland blev registreret 2.011.

Med 151 påkørsler var Gribskov den kommune i TV 2 Lorrys område med flest hjortepåkørsler. 

Du kan se, hvor mange hjorte, der påkøres i din kommune ved at gå på opdagelse i Dyrenes Beskyttelses statistikbank her.

Påkørt hjort? Det skal du gøre

Det hænder, at hjorte ikke kun løber ud på vejen, men i havnen. I 2016 måtte beredskabet redde et dådyr op af Københavns Havn: