Høje diger kan fremtidssikre København

OECD anbefaler at Danmark bygger høje diger for at beskytte hovedstaden, når den globale opvarmning får vandet til at stige.

København skal udvide kajanlæggene i byens havneområder i højden eller bygge diger og sluser for at sikre, at Gammel Strand, Nyhavn og mange andre havneområder i byen ikke bliver oversvømmet i fremtiden. Sådan lyder meldingen fra OECD, der i en ny rapport ser nærmere på Storkøbenhavns muligheder for at tilpasse sig en fremtid, hvor den gennemsnitlige vandstand i havet pga. global opvarmning vil stige med 25-50 centimeter i løbet af 100 år, og hvor ekstreme, midlertidige vandstandsstigninger på 1,5 meter eller mere derfor vil være langt sværere at håndtere end i dag. Det skriver Berlingske Tidende.
Rapporten fra organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling når frem til, at "det hurtigt kan blive nødvendigt at opdatere beskyttelsen mod oversvømmelse på vigtige lokaliteter såsom havnen og det historiske centrum i city". Dertil kommer, at det også er nødvendigt at sikre Hvidovres kyst, der i øjeblikket kun kan modstå en stigning i vandet på 150 centimeter. Men det er hverken nok til at gardere Hvidovre imod udviklingen de kommende 100 år eller til at sikre Hvidovre tilstrækkeligt mod ekstreme vandstandsstigninger i dag.
Ifølge OECD er det meste af Storkøbenhavns 60 kilometer kystlinje allerede godt sikret mod højere vandstand. Dertil kommer, at OECD når frem til, at ekstreme vandstande i fremtiden ikke vil overskride to meter for Københavns vedkommende, og -derfor er det meget nemt at sikre city«, som det hedder i rapporten. Ifølge rapporten vil det skønsmæssigt koste nogle få hundrede millioner euro at konstruere et system til at sikre city mod oversvømmelse i en højde mindre end to eller tre meter.
OECD skønner, at det vil koste mellem 4,5 og 90 millioner kroner om året, hvis der tidligt bliver gjort en indsats for at sikre Storkøbenhavn mod vandstandsstigninger.
OECD anerkender dog, at der også er andre omkostninger forbundet med at kystsikre byen. Bl.a. ændret infrastruktur og begrænset adgang til havnene, ligesom der vil være -æstetiske overvejelser«, som det hedder i rapporten. Men prisen for at bygge, inden vandet stiger, er billigere end at bygge, når vandet er steget, understreges det. Det vil således koste et sted mellem 7,5 og 390 millioner kroner om året, hvis der ikke bliver investeret i tilpasning til et miljø, der vil opføre sig meget anderledes end i dag.
OECD understreger, at de økonomiske prognoser er forbundet med stor usikkerhed.
Klimaminister Connie Hedegaard (K) siger, at rapporten "giver et bedre billede af de omkostninger, som klimaændringerne kan pålægge verdens storbyer, når vandstanden stiger, og risikoen for stormflod øges".
- Vi skal selvfølgelig bygge diger og højere havnekajer. Men vi skal også tænke kommende vandstandsstigninger ind, når vi bygger nye bygninger og veje på udsatte steder. Et godt eksempel er det nye skuespilhus, der er sikret mod vandstandsstigninger på over to meter, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik