Hjertescreening af sportsfolk ikke umagen værd

Pludselig hjertedød blandt sportsudøvere er langt sjældnere, end man hidtil har troet. Det tjener derfor intet fornuftigt formål at massescreene idrætsudøvere for hjertesygdom.
Det skriver politiken.dk, som har set konklusionen i en stor dansk undersøgelse, der netop er publiceret i det amerikanske tidsskrift Heart Rhythm.
Bag undersøgelsen står forskere fra Rigshospitalet og Bispebjerg Hospital. De har gennemgået samtlige dødsfald i Danmark blandt 12-35-årige i perioden 2000-2006 med henblik på at finde alle tilfælde af pludselig hjertedød blandt sportsfolk.
Man fandt i alt frem til 15 tilfælde af sportsfolk, der var døde en pludselig hjertedød, svarende til to dødsfald per år.
Dette svarer til cirka ét dødsfald per år for hver 100.000 sportsfolk.
Undersøgelsen viser samtidig, at i 8 af de 15 tilfælde havde de afdøde faktisk tidligere haft symptomer, der »kunne have ført til udredning og potentielt behandling af deres sygdom«.
»Vores holdning er, at det ikke kan svare sig at screene alle sportsfolk. Fænomenet er simpelthen så sjældent forekommende, at det ikke giver mening at gøre det«, siger en af forskerne, læge og ph.d.-studerende Anders Holst fra Rigshospitalet, til politiken.dk.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

20071024-220631-2-1920x1282we

playEt stykke dansk kulturarv fylder 100 år - men det går kun én vej

25_seconds

playHus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere