Hjerteforeningen: Regionerne bør stå for at hjertestartere virker

Hjerteforeningen foreslår, at det bliver regionernes ansvar og ikke private folks ansvar, at de tusindvis af nye hjertestartere på gader og stræder vedligeholdes og virker, når der er brug for dem.

Hvert minut er afgørende for de 11 danskere, der hver dag rammes af hjertestop. Derfor kan det få fatale konsekvenser, hvis også den nærmeste hjertestarter har brug for førstehjælp.

De seneste år er antallet af registrerede hjertestartere eksploderet. Fra 134 i 2007 til nu næsten 19.000. Alene her i vores område er der over 6.000 hjertestartere. I sig selv enormt positivt og vigtigt for chancerne for at overleve et hjertestop.

Men mange af hjertestarterne hænges op på privat initiativ i foreninger, beboelser og virksomheder, og her har det vist sig, at vedligeholdelsen af og til går i glemmebogen. Derfor risikerer der at hænge hjertestartere rundt omkring med batterier, der er løbet tør for strøm. Det bør der ifølge Hjerteforeningen lægges en politisk plan for at undgå.

Alt for mange hjertestartere virker ikke når det gælder. De bliver ikke vedligeholdt

quote Vi ved, at hvis man falder om med hjertestop i det offentlig rum, er det helt afgørende, at der er nogen, der træder til.

Anne Kaltoft, adm. direktør, Hjerteforeningen

- Vi ved, at hvis man falder om med hjertestop i det offentlig rum, er det helt afgørende, at der er nogen, der træder til og går i gang med hjerte-lungeredning. Man kan ikke vente på, at ambulancen når frem.

- Når vi nu også ved, at du får endnu bedre chancer for at overleve, hvis der også bliver fundet en hjertestarter inden for kort tid, synes vi også, at vores offentlige sundhedsvæsen bør have en plan for, hvad vi gør fra et hjertestop opstår, til ambulancen når frem, siger Hjerteforeningens adm. Direktør, Anne Kaltoft.

Halvdelen har et problem

Andel der overlever hjertestop i det offentlige rum

  • 3 % hvis der ikke gøres noget, før ambulancen når frem.
  • 12 % hvis der ydes hjertemassage, før ambulancen når frem.
  • 50 % hvis der gives stød med en hjertestarter og ydes hjertemassage, før ambulancen når frem.

Kilde: Dansk Råd for Genoplivning og Sundhedsstyrelsen

Det er Chris Petersen, der sælger og servicerer hjertestartere for virksomheden Medidyne i Nærum, der har fundet frem til en række ikke funktionsdygtige hjertestartere.

- Halvdelen af dem jeg ringer til, der har vi et problem med hjertestarteren. Der har vi et rødt kryds, siger han.

Det røde kryds er en fejlmelding på hjertestarteren om, at den ikke virker. Ofte fordi batterierne er løbet tør. Det gør virksomhedens model nemlig efter fem år, men det er der altså bekymrende mange kunder, der ikke er opmærksomme på.

- Der har dannet sig et billede af, at de hjertestartere, der har hængt ude et stykke tid og som stille og roligt begynder at løbe tør for batteri, bliver glemt.

- Så lige pludselig har vi måske bare en masse hjertestartere hængende derude, der ikke er klar til brug, siger Chris Petersen.

Hos Hjerteforeningen tør man ikke give noget estimat for, hvor mange hjertestartere der hænger rundt omkring uden batteri. Men de kender til problemet.

- Vi er desværre også blevet kontaktet af folk, der har fortalt, de er blevet sendt ud efter hjertestartere, der ikke virkede, eller har observeret hjertestartere, der ikke fungerede.

quote Vi er desværre også blevet kontaktet af folk, der har fortalt, de er blevet sendt ud efter hjertestartere, der ikke virkede.

Anne Kaltoft, adm. direktør, Hjerteforeningen

- Det er jeg rigtig ked af. For det vi i Hjerteforeningen arbejder for, er at gøre danskerne trygge ved at handle og tage aktion, når nogen falder om med hjertestop. Og hvis man så løber ud til en hjertestarter, der ikke virker, er det selvfølgelig demotiverende, og nogen kan også blive bekymrede for, om det overhovedet nytter noget, siger adm. direktør, Anne Kaltoft.

Vil have regionerne til at servicere hjertestarte

TV 2 Lorry har selv været med Chris Petersen på servicebesøg ved den fem år gamle hjertestarter ved Asminderød Kirke i Fredensborg Kommune. Her viste det sig, at hjertestarten var løbet tør for strøm.

Der var tilmed tale om et apparat, der er registreret i Trygfondens hjertestarternetværk, og som alarmcentralen derfor i værste fald kunne have ledt nogen forgæves hen til i tilfælde af et hjertestop i nærheden. Det har heldigvis ikke været tilfældet denne gang, men det er et scenarie, Hjerteforeningen for alt i verden vil undgå, forklarer Anne Kaltoft.

- Man kan sige, det er det, der sker, når det er private aktører, der tager ansvaret. Derfor må vi jo sætte os ned og finde en løsning på, hvordan vi så får det løst.

- Det er i dag regionerne, der har ansvaret for vores ambulanceberedskab, og de påtager sig også at aflæse en hjertestarter, når den har været i anvendelse. Jeg kunne godt se, at man udvidede den opgave, så det også er deres opgave, at der er hjertestartere rundt omkring, og at de er serviceret.

Er det overhovedet realistisk at pålægge det offentlige at servicere de næsten 19.000 registrerede hjertestartere?

- Selvfølgelig er det realistisk. Det er i hvert fald realistisk, at det offentlige har et ansvar for at få sat det i system. Det kan godt være, man så skal bringe civilsamfundet i anvendelse igen, og andre skal hjælpe med at holde øjne og ører åbne og se, hvornår de udløber.

- Men det er jo ikke en uoverskuelig opgave at sikre, at en hjertestarter hvert tredje eller fjerde år, eller hvor ofte hver enkelt model har brug for det, bliver serviceret og får skiftet batteri, siger Hjerteforeningens adm. direktør.

Mange leverandører af hjertestartere tilbyder serviceaftaler, så de står for vedligeholdelsen, mens der også findes skabe til hjertestartere, der med blinkende lys markerer, hvis der er problemer med den.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik