Hjemløseorganisation bekymret over herberg for østeuropæere

Herberget En Varm Seng i København bliver i disse dage løbet over ende af hjemløse, der gerne vil indenfor i kulden. Mange af gæsterne er hjemløse udlændinge.

Foto: TV2/Lorry

Men herberger som En varm Seng hjælper ikke bare folk i akut nød. De er med til at trække udenlandske hjemløse til Danmark, lyder kritikken fra andre hjemløseorganisationer.
Kofoeds Kælder er en underorganisation under Kofoed Skole, der har hjulpet hjemløse i 87 år. Her kender sektionsleder Kim Clemen byens faste hjemløse.

Han siger til TV2 Lorry, at han kan se, at der er kommet mange nye udenlandske hjemløse til. Han mener, at muligheden for at komme indendøre hos "varmhjertede" hjælpeorganisationer i København får folk til at rejse hertil.

- Jeg kan se busserne oppe ved Tietgens Bro. Før kom der en bus til byen om ugen, nu kommer der to. Og de styrer direkte ned til herbergerne. Nogen må have givet dem adressen, der hvor de kommer fra.

Også Missionen for Hjemløse ser et problem. Organisationen er selv i gang med at åbne et herberg for udlændinge. Men sekretariatsleder Mia Sørup efterspørger en samlet EU-indsats, så fattige europæere ikke bliver skubbet fra land til land.

Herberget En varm seng har netop modtaget et tilskud fra satspuljemidlerne på 1,3 millioner kroner til arbejdet med de hjemløse.
Her afviser leder April Chris kritikken: Vi skaber ikke et behov, fordi vi åbner op. Der sidder ikke nogen rundt om i Europa og vælger at blive hjemløs i Danmark, siger hun.

Kofoed skole var de seneste to vintre selv med til at drive et natherberg for østeuropæere men har trukket sig ud af arbejdet. Hen over sidste vinter steg antallet af overnattende fra 40 til 100, og flere var ikke kendte i byen.

- Folk er fattige i deres hjemlande, men betyder det, at de skal flytte til et andet land? Det mener jeg ikke. De skal hjælpes i de lande, de kommer fra, siger Kim Clemen, sektionsleder i Kofoeds Kælder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik