Historisk tilbagegang: V mister næsten halvdelen af sine borgmesterposter

Kommunalvalget har været en hård omgang for Venstre, der mister fire ud af ni borgmesterposter i hovedstadsområdet.

Selvom det var ventet at Venstre kunne få svært ved at fastholde alle sine borgmesterposter i hovedstadsområdet, så har nattens valgresultater alligevel været hård læsning for partiet. 

Venstre mister nemlig fire af sine ni poster som borgmester i kommunerne i Lorryland, og dermed blev de værste prognoser en realitet for partiet, der samtidig må konstatere, at i Solrød, Glostrup, Stevns og Frederikssund er posten mistet direkte til en Socialdemokrat. 

Venstres tilbagegang i borgmesterposter i Lorryland

2021: 5 borgmestre

2017: 9 borgmestre

2013: 10 borgmestre

2009: 7 Borgmestre

2005: 7 Borgmestre

Og det sidste er især noget, der gør ondt, lyder vurderingen fra Robert Klemmensen, der er valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.


- Nogle af de steder, de mister borgmesterposten, er den gået til konservative, men det er langt mere interessant med de kommuner, hvor den er gået til Socialdemokratiet, for det er virkelig noget, der betyder noget, og som også gør ondt på selve partiet i sin helhed, siger Robert Klemmensen til TV 2 Lorry. 

Samlet set tabte Venstre borgmesterposterne i seks kommuner i hovedstadsområdet og vandt to, hvilket altså samlet set førte til den store tilbagegang. 

Her har Venstre tabt borgmesterposten i Lorryland

I følgende kommuner har Venstre måtte afgive borgmesterposten (Nyt borgmesterparti i parantes)

Glostrup (S)

Stevns (S)

Solrød (S)

Frederikssund (S)

Rudersdal (K)

Dragør (K)

Men det dårlige resultat skal også ses i lyset af, at Venstre også havde et dårligt valg i 2017, lyder det fra Robert Klemmensen, der samtidig peger på Det Konservative Folkepartis fremgang som en af hovedårsagerne.

- Vi har allerede lidt glemt, at Venstre havde et dårligt valg i 2017, og derfor er dette resultat en del af en længere nedtur for Venstre. Men ved dette valg hænger tilbagegangen også i vid udstrækning sammen med Det Konservative Folkepartis store fremgang, som har været med til at flytte stemmer blandt borgerlige vælgere, siger Robert Klemmensen. 

Der var dog også nogle sejre for Venstre i hovedstadsområdet. Det lykkedes at vinde borgmesterposten fra Socialdemokratiet i Lejre, mens det i Gribskov blev til en noget overraskende borgmesterpost til Venstres Bent Hansen trods en tilbagegang på godt 6 procent til Venstre. 

Men selvom valget altså har været en udfordring for Venstre i hovedstadsområdet i forhold til borgmesterposter, så er det ikke det samme billede, der tegner sig i resten af landet, lyder det fra Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Der er ingen tvivl om, at det har været et rigtig dårligt valg for Venstre i forhold til at beholde borgmesterposter i hovedstadsområdet, men som vi har set i Gribskov, så er det forhandlingerne ved konstitueringen, der er afgørende, og der lader det foreløbigt til, at Venstre på landsplan formår at stå stærkere end forventet i forhold til borgmesterposter, siger Robert Buch. 

I klippet nedenfor kan du se et indslag fra Glostrup, der var en af de kommuner, hvor Venstre måtte afgive borgmesterposten til Socialdemokratiet. 

Der er lagt op til et borgmesterbrag mellem Venstre og Socialdemokratiet. Men i princippet er alle partier med i spillet om magten Der er lagt op til et borgmesterbrag mellem Venstre og Socialdemokratiet. Men i princippet er alle partier med i spillet om magten

_