Hippiernes hitmager fylder 60 år

Dissing, Annisette og Sebastian sang den. Men det var Tom Lundén, der skrev klassikeren "I kan Ikke slå os ihjel". Den 16. marts fylder han 60 år.

Hvis musikeren, sangeren og komponisten Tom Lundén havde en tier for hver gang "I kan ikke slå os ihjel" er sunget ved en demonstration, et lejrbål eller en støttefest, havde han været en rig mand på sin 60-års fødselsdag 16. marts.

Selvom hans ikke-voldelige sang fra 1975 var en hyldest til fristaden Christiania, blev den siden emblemsang for enhver gruppe, der har følt sig jokket på . Fra slagteriarbejdere til aktionerende skolelever. Så stærkt har sangen stået, at den også har fået ærefuld plads i Højskolesangbogen.

Og det siger noget om Lundéns talent for både at forløse menneskelige følelser men også lave regulære ørehængere, at en anden af hans sange, "Når lyset brænder ud", i en årrække var TV-Avisens fængende jingle.

Lundén har været vidt omkring, siden han blev født på Nørrebro. Han fik tidligt lært at spille klassisk klaver og begyndte at skrive sange og digte. Men han står stærkest i erindringen som frontfiguren i det farverige musikkollektiv Bifrost, som var et af de største navne i 70'erne og 80'erne.

Med Lundén som central sangskriver samt nøglepersonerne Ida Klemann og hindumunken Annapurna ramte Bifrost en følsomt håbefuld og socialt engageret tone i hippietidsånden uden at give køb på musikaliteten. I årene frem til 1983 lavede de fremragende albums med store hits som "Hej Maria", "Når verden bliver min" og "Det er morgen".

Trods stor succes forlod først Annapurna og siden en stor del af den oprindelige besætning skuden. Men Tom Lundén førte navnet Bifrost videre sammen med blandt andre kæresten Pia Cohn som sangerinde.

Siden halvfemserne har der været mere stille omkring Lundén i den brede offentlighed. Men han laver fortsat musik og har gennem årene også skrevet sange til en lang række andre kunstnere fra Burning Red Ivanhoe til Sanne Salomonsen og Shirley.

/ritzau/

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

Set fra Nørrebro

Fra skumle hjørner til genbrugsgranit: Sådan skal Nørrebro-plads se ud

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Afbrænding af Lars Løkke dukke

Enhedslisten-borgmester deltog i afbrænding af Lars Løkke-dukke

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere