Heunicke vil give metronaboer retskrav på genhusning

Støjplagede naboer til metrobyggeriet skal kunne vælge mellem en ny lejlighed eller en fordoblet erstatning.

Foto: TV2/Lorry

Transportminister Magnus Heunicke (S) vil give københavnere, der plages af støj fra byggeriet af de nye metrolinje, et retskrav på, at de kan få et andet sted at bo.

Læs også: Politikere om metrobyggeri: Nu skal vi ud.....

Det erfarer Ritzau forud for torsdagens møde mellem ministeren og forligskredsen bag loven for byggeriet.

Beboerne har hidtil kun haft begrænset adgang til genhusning i et antal lejligheder ejet af Metroselskabet, men fremover skal de have et decideret krav på en erstatningsbolig.

Regningen for genhusningen skal betales af Metroselskabet, der ejes af Københavns Kommune (50 procent), staten (41,7 procent) og Frederiksberg Kommune (8,3 procent).

Det står dog de støjplagede naboer frit for, om de vil flytte væk fra de larmende byggepladser, mens arbejdet står på, eller om de vil søge erstatning for generne.

Også på dette punkt vil ministeren foreslå ændringer, da han ifølge Ritzaus oplysninger vil have erstatningsniveauet "mere end fordoblet".

Tiltagene bliver en del af en større "nabopakke", som ministeren vil fremlægge sammen med et forslag til, hvordan man kan "skabe tryghed og klarhed" omkring byggeriet.

Torsdagens møde skal forsøge at løse den tilspidsede situation, hvor massive klager over støj fra byggeriet truer med at forlænge og fordyre byggeriet.

Metroselskabet meldte tidligere på ugen ud, at de mange klagesager skaber usikkerhed og risikerer at fordyre og forlænge byggeriet. Selskabet opfordrede derfor politikerne til at skabe faste rammer.

I et notat til selskabets ejere lyder vurderingen, at byggeriet, som efter planen skal være færdigt i december 2018, risikerer at blive mellem to og tre år forsinket.

Hvis det sker vil det medføre en ekstra regning på mellem 2,4 og 4,5 milliarder kroner oven i den oprindelige anlægspris på 22,4 milliarder kroner.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik