Her stemte flest ugyldigt sidst: Sådan sætter du dit kryds rigtigt

Albertslund og Vallensbæk havde den højeste andel af ugyldige stemmer ved det seneste folketingsvalg.

Skal du en tur i stemmeboksen for at sætte kryds ved onsdagens folketingsvalg, så er der en meget simpel regel, du skal huske:

Det eneste, du må påføre din stemmeseddel, er ét enkelt kryds i ét enkelt felt.

Og selvom det er en umanerligt simpel regel, så var der faktisk en hel del vælgere, der ikke formåede at overholde den ved det seneste valg.

Længere nede i artikel kan du se, hvor høj eller lav andelen af ugyldige stemmer var i din kommune ved det seneste folketingsvalg.

Andelen af ugyldige stemmer ved folketingsvalg er nemlig steget i løbet af de seneste par valg, oplyser Danmarks Statistik.

Ved den seneste folketingsvalg i 2015 blev der afgivet 11.200 ugyldige stemmer. Det er 2.800 flere end ved Folketingsvalget i 2007, og det svarer til en stigning på 33 procent.

De 10 mest hyppige stemmefejl afgivet på afstemningsstedet i 2015

  1. Stemmeseddel med tegning, påskrift eller klæbning: 2.039
  2. Kryds i flere partifelter: 1.888
  3. Andet mærke end kryds i stedet for kryds: 1.438
  4. Andet mærke end kryds foruden kryds: 594
  5. Kryds uden for partifelterne: 324
  6. Anført mere end tre kryds: 312
  7. Overstreget, udvisket eller halvt kryds: 307
  8. Helt eller delvist overstreget: 285
  9. Kryds rækker ind i flere partifelter: 256
  10. Afmærket med forskellige farver, iturevet, andet særpræg: 211

 

Kilde: Danmarks Statistik

De 11.200 ugyldige stemmer svarer til 0,3 procent af alle afgivne stemmer ved det seneste valg mod 0,2 procent ved valget i 2007.

Tilføjer man dog de omkring 30.000 blanke stemmesedler, der blev indgivet ved valget i 2015, så sniger andelen af blanke og ugyldige stemmer sig op på lidt mere end en procent af de 3,56 millioner afgivne stemmer.

Flest og færrest ugyldige stemmer på Vestegnen

Topscoreren i andelen af ugyldige stemmer både i TV 2 Lorrys område, men også på landsplan er Albertslund Kommune, hvor 6,5 stemmer per 1.000 afgivne var ugyldig ved det seneste valg.

- Det er helt tydeligt, at der er nogle, for hvem det er uklart, at man kun skal sætte et kryds. I forbindelse med EP-valget for nylig så vi en række stemmesedler, hvor vi må konstatere, at for nogle er sværere end som så at afgive sin stemme, siger kommunens borgmester og formand for valgbestyrelsen, Steen Christiansen (A).

Borgmesteren forklarer, at man ikke har gjort nogen specifik indsats i kommunen for at undgå ugyldige stemmer, men hæfter sig samtidig ved, at meget få ugyldige stemmer kan være udslagsgivende i statistikken.

- Men vores opgave består jo i at gøre demokratiet bedre og mere inkluderende, for vi har før set, at selv ned til enkelte stemmer kan gøre en forskel for, hvem der bliver valgt og ikke valgt. Jeg tror, der helt generelt er behov for mere folkeoplysende tiltag for, hvordan man sætter sit kryds, siger Steen Christiansen.

Vallensbæk følger efter Albertslund med landets næsthøjeste andel med 4,9 ugyldige stemmer ud af 1.000.

Længere nede i artikel kan du se, hvor høj eller lav andelen af ugyldige stemmer var i din kommune ved det seneste folketingsvalg.

I den anden og mere agtede ende af listen finder vi en anden kommune på Vestegnen. Hvidovre har med kun 1,7 ugyldige stemmer ud af 1.000 afgivne den laveste andel i TV 2 Lorrys område og den næstlaveste i Danmark.

Herunder kan du se en guide til, hvordan du skal agere i stemmeboksen ved et folketingsvalg:

Sæt kun ét kryds

Man må kun sætte ét kryds. Et kryds kan både være et ’x’ eller et ’+’. Man må ikke skrive bogstaver, tegne en cirkel eller lave en emoji. Dit ’x’ eller ’+’ må ikke være uden for felterne på stemmesedlen. Du må heller ikke skravere feltet eller fylde det helt ud.

Lad være med at tegne

Der må ikke være tegnet på sedlerne, og man må heller ikke skrive navnet på den, man vil stemme på. Man må gerne tage sin egen blyant eller kuglepen med, så længe det ikke giver stemmesedlen et ”særpræg” som eksempelvis en guld- eller glimmertusch. Sorte, blå, røde og grønne blyanter og kuglepenne er i orden at bruge.

Invitér ikke omverdenen med ind i boksen

Der er stemmehemmelighed ved alle valg, hvilket vil sige, at man ikke må vise stemmesedlen med sit kryds. Det betyder, at der kun må være én person i stemmeboksen, og derfor er der gardiner ved stemmeboksen.

 

Derfor må man heller ikke tage en ven med ind i stemmeboksen eller tage en selfie med sin stemmeseddel, hvor det er tydeligt, hvad man har stemt. 

Lad børn og kærester vente uden for

Stemmehemmeligheden gør også, at børn, der kan læse og dermed se, hvad man har stemt, ikke må komme med ind. Det skyldes, at barnet kan gengive, hvad man har stemt, og dermed bliver stemmehemmeligheden kompromitteret. Børn, der ikke kan læse, må gerne komme med ind i stemmeboksen.

Du må gerne få en ny stemmeseddel

Kommer man til at rive stemmesedlen itu, går den i stykker, eller skriver man forkert eller fortryder sit kryds, kan man få udleveret en ny stemmesedel. Det er kun muligt, hvis ikke man allerede har smidt den i stemmeboksen.

Du er ikke tvunget til at stemme

Hvis man ikke ønsker at stemme på nogen af kandidaterne, skal man putte stemmesedlen i stemmekassen uden at udfylde den. Så stemmer man blankt.

 

En blank stemme er ugyldig, men den vil stadig tælle med i det samlede antal afgivne stemmer og i det samlede tal for valgdeltagelsen. 30.000 danskere stemte blankt i 2015, 14.000 flere end i 2007. Det svarer til 0,8 procent af de 3,56 millioner afgivne stemmer.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik