Her stemte flest ugyldigt sidst: Sådan sætter du dit kryds rigtigt

Albertslund og Vallensbæk havde den højeste andel af ugyldige stemmer ved det seneste folketingsvalg.

Skal du en tur i stemmeboksen for at sætte kryds ved onsdagens folketingsvalg, så er der en meget simpel regel, du skal huske:

Det eneste, du må påføre din stemmeseddel, er ét enkelt kryds i ét enkelt felt.

Og selvom det er en umanerligt simpel regel, så var der faktisk en hel del vælgere, der ikke formåede at overholde den ved det seneste valg.

Længere nede i artikel kan du se, hvor høj eller lav andelen af ugyldige stemmer var i din kommune ved det seneste folketingsvalg.

Andelen af ugyldige stemmer ved folketingsvalg er nemlig steget i løbet af de seneste par valg, oplyser Danmarks Statistik.

Ved den seneste folketingsvalg i 2015 blev der afgivet 11.200 ugyldige stemmer. Det er 2.800 flere end ved Folketingsvalget i 2007, og det svarer til en stigning på 33 procent.

De 10 mest hyppige stemmefejl afgivet på afstemningsstedet i 2015

De 11.200 ugyldige stemmer svarer til 0,3 procent af alle afgivne stemmer ved det seneste valg mod 0,2 procent ved valget i 2007.

Tilføjer man dog de omkring 30.000 blanke stemmesedler, der blev indgivet ved valget i 2015, så sniger andelen af blanke og ugyldige stemmer sig op på lidt mere end en procent af de 3,56 millioner afgivne stemmer.

Flest og færrest ugyldige stemmer på Vestegnen

Topscoreren i andelen af ugyldige stemmer både i TV 2 Lorrys område, men også på landsplan er Albertslund Kommune, hvor 6,5 stemmer per 1.000 afgivne var ugyldig ved det seneste valg.

- Det er helt tydeligt, at der er nogle, for hvem det er uklart, at man kun skal sætte et kryds. I forbindelse med EP-valget for nylig så vi en række stemmesedler, hvor vi må konstatere, at for nogle er sværere end som så at afgive sin stemme, siger kommunens borgmester og formand for valgbestyrelsen, Steen Christiansen (A).

Borgmesteren forklarer, at man ikke har gjort nogen specifik indsats i kommunen for at undgå ugyldige stemmer, men hæfter sig samtidig ved, at meget få ugyldige stemmer kan være udslagsgivende i statistikken.

- Men vores opgave består jo i at gøre demokratiet bedre og mere inkluderende, for vi har før set, at selv ned til enkelte stemmer kan gøre en forskel for, hvem der bliver valgt og ikke valgt. Jeg tror, der helt generelt er behov for mere folkeoplysende tiltag for, hvordan man sætter sit kryds, siger Steen Christiansen.

Vallensbæk følger efter Albertslund med landets næsthøjeste andel med 4,9 ugyldige stemmer ud af 1.000.

Længere nede i artikel kan du se, hvor høj eller lav andelen af ugyldige stemmer var i din kommune ved det seneste folketingsvalg.

I den anden og mere agtede ende af listen finder vi en anden kommune på Vestegnen. Hvidovre har med kun 1,7 ugyldige stemmer ud af 1.000 afgivne den laveste andel i TV 2 Lorrys område og den næstlaveste i Danmark.

Herunder kan du se en guide til, hvordan du skal agere i stemmeboksen ved et folketingsvalg:

Sæt kun ét kryds

Lad være med at tegne

Invitér ikke omverdenen med ind i boksen

Lad børn og kærester vente uden for

Du må gerne få en ny stemmeseddel

Du er ikke tvunget til at stemme

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Lars Løkke Rasmussen

Man skal passe på med at undervurdere Lars Løkke Rasmussen, lyder det fra de konservative

Simon Aggesen

Borgmester med ”upassende” aprilsnar om corona – nu beklager han

Hvidovre Hospital, Fødsel

Sundhedsordfører: Rettigheder til fødende er ikke nok

20180726-151308-7-1920x1277we

Bekymrede forældre i Greve: Vores børn kan se porno i skoletiden

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere