Her skal seks nye politistationer ligge - borgmester undrer sig over placering

Især udsigten til øget synlighed og tilgængelighed med nye nærpolitistationer skaber glæde hos borgmestrene i de kommuner, hvor der kommer nye stationer.

Med tirsdagens forlig om en ny aftale for politiet de kommende år, bliver der oprettet 20 nye nærpolitistationer, hvoraf seks af disse skal placeres i TV 2 Lorrys område.

Kommunerne Greve, Gladsaxe, Ishøj, Gribskov, Fredensborg og Tårnby skal i fremtiden være hjemsted for en nærpolitistation.

Det fremgår af aftaleteksten fra forligspartierne, der ud over regeringspartiet Socialdemokratiet består af Dansk Folkeparti, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative og Nye Borgerlige.

Nærpolitistationerne skal være base for lokalpolitiet i det pågældende område og have åbent for fysiske henvendelser mindst 15 timer om ugen.

Der er afsat i alt 110 betjente til de 20 nye nærpolitistationer, så hver enhed har en bemanding på minimum fem betjente.

quote Det er det, vi borgmestre har skreget på de seneste 15 år

Anders Gerner Frost, borgmester i Gribskov

Ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) skal flere nærpolitienheder sikre, at politiet kommer tættere på borgerne og har bedre indblik i det lokale miljø.

- Den (aftalen, red.) indeholder en grundlæggende styrkelse af politiet og anklagemyndigheden. Vi får et mere nærværende politiet, siger han.

Herunder kan du se de seks kommuner, der nu får mere nærpoliti:

Jubel på borgmesterkontorerne

Udsigten til mere nærpoliti er noget, der vækker glæde over en bred kam blandt borgmestrene i de kommuner, som fremover bliver hjemsteder for nye stationer.

- Jo tættere vi kommer på politiet, jo mere tryghed for borgerne. Det skal være let og tilgængeligt for borgerne at kunne komme i kontakt med politiet, så jeg er glad for, at vi nu får en nærpolitistation, siger Trine Græse (S), borgmester i Gladsaxe.

- Det har været et stort ønske hos os. Vi har haft et område i vores by, som generelt er præget af større grad af utryghed, og når der kommer mere synligt politi i gaderne, så skaber det tryghed for borgerne, siger Pernille Beckmann (V), der er borgmester i Greve.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Disse 20 kommuner får nærpolitistation

I den nordsjællandske kommune Gribskov kalder borgmester Anders Gerner Frost fra partiet NytGribskov aftalen for ”en stor dag” og et retningsskifte i dansk politik.

- Det her er jo en helt ny kurs på området, hvor vi ser en decentralisering, frem for endnu mere centralisering. Det er det, vi borgmestre har skreget på de seneste 15 år. Det er også blevet lovet ofte, men altså først nu ført ud i livet, siger han.

Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S), siger til TV 2 Lorry, at det længe har været et ønske for kommunen at få en nærpolitistation

- Vi har en del problemer at slås med, og jeg er glad for, at vi får en politienhed, som kan gavne samarbejde mellem kommunen og politiet i vores indsatser mod kriminalitet og utryghed.

Men hvorfor lige præcis der?

Kriterierne for, hvorfor lige præcis er Tårnby, Fredensborg, Gribskov, Greve, Ishøj og Gladsaxe nu får en nærpolitistation, er defineret en smule uklart.

I aftaleteksten fremgår det, at placeringerne er valgt ud fra et hensyn til blandt andet afstanden til eksisterende stationer med borgerbetjening, områdernes kriminalitetsniveauer, og så er der lagt vægt på tilstedeværelse i de såkaldt særligt udsatte boligområder.

Der er dog ingen af de seks kommuner i hovedstadsområdet, der ifølge den seneste liste fra Transport- og Boligministeriet rummer et såkaldt udsat boligområde.

- Jeg er faktisk ikke sikker på, hvorfor vi har fået en nærstation, men det kan måske have noget at gøre med, at vi som kommune ligger i en modsatte ende af politikredsen i forhold til hovedstationen i Albertslund, siger borgmester Trine Græse fra Gladsaxe, der trods en placering nord og nordvest for København er en del af Københavns Vestegns Politi.

Aftalen for politiet og anklagemyndigheden gælder for årene 2021-2023 og rummer foruden de nye politistationer en række andre tiltag. Blandt andet flere betjente, særlig fokus på voldtægt og partnervold samt øget fartkontrol.

Samlet set øges politiets og anklagemyndighedens bevilling med omkring 650 millioner kroner i 2021 stigende til cirka en milliard kroner i 2023.

Her er hovedpunkterne i ny politiaftale

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

def_thumb,50_percent

playHundredevis af unge samlede sig i Kongens Have - men ingen regler blev brudt

Kødbyens Fiskebar

Restaurant har fået 332 bookinger: - Vi er klar

Opholdsforbud på Christiania

playOpholdsforbud på Christiania ophæves

Kridtpibe

playHvad er det? Fund fra 1600-tallet spænder ben for parkeringsanlæg

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere