Her har kommuner succes med at ringe til smittede: "Folk er taknemmelige, når vi ringer"

Flere kommuner i hovedstadsområdet oplever stor succes med den lokale smitteopsporing. Det viser en rundringning, TV 2 Lorry har foretaget.

- Hej, det er fra den lokale smitteopsporing. Jeg ringer, fordi du er i isolation med corona.

Nogenlunde sådan kan et opkald begynde, når den kommunale smitteopsporing ringer til uheldige borgere, der er testet positive for coronavirus.

Siden slutningen af januar har flere kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde hjulpet Styrelsen for Patientsikkerhed med at kontakte de smittede borgere, som styrelsen ikke selv har haft held med at komme i kontakt med inden en periode på 24 timer, efter styrelsen har modtaget besked om, at den pågældende borger er smittet.

Og det samarbejde har vist sig at være en succes.

I en rundringning, som TV 2 Lorry foretog onsdag, bekræftede otte ud af de ti hovedstadskommuner, der var en del af samarbejdet per 2. februar, at de i stor udtrækning er lykkedes med at få fat på borgere, som smitteopsporingen ikke selv har fået kontakt til.

I Brøndby Kommune er det eksempelvis siden den 26. januar lykkedes at skabe kontakt til 70 ud af de 86 borgere, som kommunen har fået udleveret data på. 

Mens det i Gladsaxe Kommune siden den 2. februar er lykkedes at komme i telefonisk kontakt med 49 ud af 49 borgere, oplyser kommunen til TV 2 Lorry.

quote Det betyder, at vi får fat i dem, som der ellers ikke ville være skabt kontakt til.

Kent Max Magelund, borgmester i Brøndby Kommune

De kommuner, der deltager i den kommunale smitteopsporing, modtager dagligt lister fra Styrelsen for Patientsikkerhed over de borgere, de skal kontakte.

Det kan enten være borgere, som er testet positive for coronavirus og skal have deres første opkald. Dette handler primært om at bryde smittekæder.

Men der kan også være tale om et såkaldt “isolationsopkald”. 

Det er et opkald, der foretages et par dage inde i isolationsperioden, hvor borgerne blandt andet bliver gjort opmærksomme på, hvilke kommunale isolationsmuligheder der stilles til rådighed.

Kan bryde smittekæder

Brøndby Kommune er en af de kommuner, der har været hårdt ramt af smitten, siden coronapandemien ramte Danmark i marts sidste år. I uge fire havde kommunen sågar landets højeste positivprocent. 

Derfor glæder det også kommunens socialdemokratiske borgmester, Kent Max Magelund, at det nye tiltag er kommet godt fra start. Han håber, at det kan være med til at bryde smittekæder i kommunen.

- Det positive er, at vi virkelig får fat i nogle af de borgere, som Styrelsen for Patientsikkerhed ikke får fat i. Det betyder, at vi får fat i dem, som der ellers ikke ville være skabt kontakt til, siger han til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Vi var nervøse for, om vi overskred nogle grænser. Men det har vist sig, at borgerne bliver rigtig glade og taknemmelige for, at vi kontakter dem og fortæller om mulighederne.

Udbredt succes i hovedstadsområdet

Men det er ikke kun i Gladsaxe og Brøndby Kommune, at man oplever stor succes med den kommunale smitteopspring.

Så mange borgere har kommunerne talt med

En rundringning, som TV 2 Lorry foretog onsdag blandt Hillerød, Ishøj, Hvidovre, Frederiksberg, Lejre og Roskilde Kommuner, viser, at de seks kommuner ligeledes er lykkedes med at få fat på borgere, som smitteopsporingen ikke selv har fået kontakt til.

I kommunerne, som TV 2 Lorry har talt med, er der bred enighed om, at langt de fleste borgere tager godt imod opringningerne, som ofte bliver betragte som omsorg og en mulighed for at stille afklarende spørgsmål.

- Generelt er folk meget glade for henvendelserne. Vi var lidt nervøse for, at borgerne ville føle, at det var en kontrol, når vi ringede. Men folk er taknemmelige, når vi ringer rundt og fortæller dem om mulighederne, siger Margit Halberg, der er afdelingsleder i borgerservice i Hvidovre Kommune.

Siden den 25. januar har flere og flere kommuner løbende indgået aftaler med Styrelsen for Patientsikkerhed om at bidrage til smitteopsporingen.

Onsdag offentliggjorte Styrelsen, at den nu har indgået aftale med i alt 44 af landets 98 kommuner omkring kommunal smitteopsporing.

Overblik: Kommunal smitteopsporing i hovedstadsområdet