Her er løsningen: Slut med fartbøder under udrykning

Rigspolitiet har fundet en løsning på problemet med stærekasser, der blitzer udrykningskøretøjer i høj fart, hvorefter førerne får tilsendt bøder og ofte også trusler om frakendelse af kørekortet.

Stærekasse på Måløv Byvej. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Der er nu sat en stopper for, at førere af udrykningskøretøjer risikerer bøder, når de kører forbi en stærekasse i høj fart. 

Det betyder, at for eksempel ambulancebehandlere og brandfolk ikke længere skal bruge tid på at dokumentere, at de har kørt for stærkt på grund af en udrykning.

- Det er glædeligt, at vi nu har fundet en løsning, lyder det fra Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter i en pressemeddelelse. 

Fakta om stærekasser:

Der står stærekasser 11 steder i landet.

 

I hovedstadsområdet er det to steder. Det er i begge kørselsretninger på Roskildevej i Albertslund og i begge kørselsretninger på Måløv Byvej i Ballerup, 

Løsningen er såre simpel. Stærekasserne, der automatisk registrerer forbipasserende bilers hastighed, kan ikke skelne mellem udrykningskøretøjer og almindelige biler.

Men det kan de sagsbehandlere, der manuelt gennemgår de billeder, som stærekasserne tager. De vil fremover frasortere de sager, hvor det visuelt kan konstateres, at der er tale om et udrykningskøretøj.

- Det er ikke noget, der koster tid eller penge for politiet, og vi vil opdage langt de fleste sager på denne måde, siger Christian Berthelsen.

Med løsningen er der dog risiko for, at der ikke lander bøder hos førere af udrykningskøretøjer, der kører for stærkt uden en god grund. 

Derfor har politiet besluttet at indføre stikprøver. Ved disse kontroller efterprøver politiet, om der i det enkelte tilfælde har været tale om en udrykningskørsel. 

Læs også Ambulancer og brandbiler får fartbøder under udrykning

Risiko for at miste vigtige sekunder

TV 2 Lorry har tidligere fortalt, at Danske Beredskaber, der er en sammenslutning af alle de kommunale beredskabsenheder i landet, har henvendt sig til Rigspolitiet om problematikken.

Nu sætter man pris på, at der er fundet en løsning.

- Vi er rigtig glade for, at Rigspolitiet har besluttet at indføre en procedure, der er den samme, som vi selv foreslog for snart to år siden, da stærekasserne blev opsat, siger sekretariatschef Bjarne Nigaard.

Ifølge ham er der indtil nu blevet brugt mange ressourcer på at bevise, at førere af udrykningskøretøjer har haft ret til at køre for stærkt.

Det kan andet være ved hjælp af dokumentation for alarmudkald, registreringer af udrykningskøretøjernes placeringer og førernes vagtplaner.

Sagerne har taget lang tid at få afsluttet.

- Vi har indtil nu dagligt oplevet, at en god og dedikeret kollega, der kører stærkt for at passe sit arbejde og for at redde liv, har passeret en stærekasse og derefter i flere måneder har måtte leve med tvivlen om, hvorvidt dokumentationen var god nok til, at han kunne slippe for bøde og frakendelse af kørekort – og dermed kunne beholde sit job, har Bjarne Nigaard tidligere sagt til TV 2 Lorry. 

Den slags har konsekvenser. 

- Sådan en tvivl er ikke smart, for den kan ubevidst få vores folk til ikke at køre så stærkt som de kan – og dermed mister vi vigtige sekunder, når der står liv på spil, der hvor vi er på vej hen, har Bjarne Nigaard tidligere udtalt. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik