Her er fem grafikker, der forklarer valgresultatet

Ved hjælp af fem grafikker bliver resultatet fra gårsdagens valg lettere at forstå.

RETTELSE

En lang og sej valgkamp kulminerede tirsdag aften og natten til onsdag, da resultaterne fra valgstederne i hele hovedstadsområdet væltede ind. 

Nu er alle stemmer talt op, og TV 2 Lorry har kogt resultaterne ned til fem grafikker, der zoomer ind på valget.

Hovedstadsområdet er fortsat overvejende rødt

Det blev ikke det kanonvalg til Socialdemokratiet, partiet for et par måneder siden drømte om. Men omvendt blev det heller ikke helt skidt for det store, røde parti, hvis man kaster et blik på magtens landkort.

Hovedstadsområdet er nemlig fortsat overvejende rødt målt på borgmesterposter. 

Men dykker man lidt i tallene...

... vil man se, at billedet ikke er helt så rosenrødt for Socialdemokratiet.

I grafikken herunder har vi puljet alle mandaterne i hovedstadsområdets 34 kommuner og holdt dem op mod resultatet fra 2017.

Her kan vi se, at Socialdemokratiet - trods fremgang i antal borgmestre - faktisk har mistet hele 43 hovedstadsmandater.

Grafikken er heller ikke sjov læsning for Venstre, som går 27 mandater tilbage. Dansk Folkeparti er også blevet pulveriseret og har mistet 35 hovedstadsmandater.

Til gengæld illustrerer grafikken gode nyheder for især Konservative, der går 62 mandater frem, men også SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Nye Borgerlige kan melde om mandatfremgang.

Magten skiftede 11 steder 

Men tilbage til kampen om borgmesterkæderne. For de skiftede nemlig hænder adskillige steder i hovedstadsområdet. Hele 11 steder af slagsen. 

Træk i stregen herunder for at få vist forskellen fra 2017 til 2021.

V mistede fire borgmestre - S og K gik frem

Danmarks liberale parti har i den grad mistet grebet om hovedstadsområdet - både målt på antal mandater og antallet af borgmesterposter.

Trods erobringer af både Lejre og Gribskov gik Venstre samlet set fire borgmesterposter tilbage i hovedstadsområdet.

Til gengæld kan Socialdemokratiet - trods tilbagegang i vælgerandel og samlet antal mandater - glæde sig over en fremgang i antallet af borgmestre. 

Konservative går også frem i antallet af borgmestre, men kun med en enkelt, efter Simon Aggesen (K) tabte magtkampen på Frederiksberg.

KV21 blev ikke demokratiets store fest

Valgdeltagelsen var forholdsvis lav ved dette kommunalvalg sammenlignet med tidligere. På landsplan var stemmeprocenten 67,2 - et fald på 3,6 procentpoint fra 2017, hvor tallet hed 70,8.

Visse steder i hovedstadsområdet var valgdeltagelsen dog endnu lavere. Bundskraberen blev Brøndby Kommune, mens Allerrød med 78,9 havde den højeste stemmeprocent i hovedstasdsområdet.

På kortet herunder kan du se, hvordan din kommune placerer sig.