Her er Danmarks mest normale kommune

På en skala fra normal til freak hører København til i sidstnævnte kategori.

Danmarks mest normale kommune er derimod Køge. Det viser en ny omfattende undersøgelse, som Ugebrevet A4 har lavet.

Læs også: Køge er helt normal

Målt på 15 parametre inden for blandt andet uddannelse, økonomi og sundhed er Køge uden sammenligning Danmarks mest gennemsnitlige kommune, mens Hovedstaden er nummer 93 på et indeks fra 1 til 98 over landets kommuner - med 98 som den mest afvigende.

Det får nu flere provinsborgmestre til at lange ud efter den debatkultur, der alt for tit lader Hovedstaden tale på det øvrige Danmarks vegne uden at repræsentere eller være bekendt med den virkelighed, der udspiller sig vest for Valby Bakke.

En af dem er borgmester Knud Kristensen (K), hvis kommune, Vesthimmerland, er nummer 82 på listen.

»Der er gået københavneri i den offentlige debat. Alt, hvad debatten tager udgangspunkt i, foregår i København. Men der er lysår til forskel på situationen i Vesthimmerland og situationen i hovedstaden,« siger Knud Kristensen.

Og borgmesteren fra Danmarks mest gennemsnitlige kommune, Marie Stærke (S), stemmer i.

»Den virkelighed, der bliver listet op for Københavns Kommune, er væsentligt anderledes end den virkelighed, vi oplever herude i provinsen,« siger Marie Stærke fra Køge.

Selvom landdistrikter, ø-kommuner og provinsen tæppebombes med nyheder fra København, er det de godt 57.000 køgensere - og ikke københavnerne - der udgør det mest repræsentative udsnit af den danske befolkning. Det forklarer socialgeograf og lektor Henrik Toft Jensen fra Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring på Roskilde Universitet.

»Man kan ikke under nogen omstændigheder kalde København for et repræsentativt udsnit af den danske befolkning, når kommunen er så afvigende. Her er Køge langt mere repræsentativ for danskerne,« siger Henrik Toft Jensen.

I undersøgelsen har A4 målt og rangeret samtlige danske kommuner ud fra, hvor meget de afviger fra landsgennemsnittet. Både det samlede resultat og de enkelte kommuners placering på de 15 underliggende parametre har vi plottet ind på et interaktivt danmarkskort, som du kan klikke på for at se, hvor normal - eller afvigende - din kommune er.

At en forstadskommune som Køge løber med titlen som den mest gennemsnitlige kommune, kommer ikke bag på socialgeograf og lektor Anja Jørgensen fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet.

»Der er nogle geografiske placeringer, der både muliggør aktiviteter og adfærd, vi almindeligvis forbinder med storbyen, men også det, vi oftest forbinder med forstæder og landområder. De ligger in-between på en eller anden måde, og det er Køge et godt eksempel på,« siger Anja Jørgensen.

Hun tilføjer, at det er vigtigt at se på, hvilke specifikke parametre der gør Køge til gennemsnitskommunen over dem alle.

Og det er snart sagt alle i A4's undersøgelse. På alt lige fra gennemsnitsalder, befolkningstal og stemmefordeling til mængden af arbejdsløse, lægebesøg og økologiske indkøb placerer Køge sig på midten af vægtstangen.

I skarp kontrast hertil afviger København så meget fra landsgennemsnittet, at kommuner som Lolland, Læsø og Bornholm er mere normale.

»Det er ikke spor mærkeligt. Der er udkantskommuner, der er afvigende, og så er der de store vækstkommuner, der er afvigende. De ligger bare i hver deres ende af spektret,« siger Henrik Toft Jensen fra RUC.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Akvædukt ved Veluwemeer

playUsædvanlig akvædukt kan redde Margretheholm Havn

Borger med handicap

Datter til hjerneskadede Lars: Kommunen mangler empati og logik

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

Set fra Nørrebro

Fra skumle hjørner til genbrugsgranit: Sådan skal Nørrebro-plads se ud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere