Her bor folk på færrest kvadratmeter per person

Ny undersøgelse - der er stor forskel på, hvor meget plads danskerne har til rådighed i deres boliger

Der er stadig langt til asiatiske minilejligheder, hvor hele storfamilier klemmer sig sammen på et mikroskopisk antal kvadratmeter - men der er også steder i Danmark, hvor man skal presse sig noget mere sammen, end gennemensittet af danskere. 

Værst står det til i København, hvor familier og enkeltpersponer i gennemsnit har 40, 1 kvadratmeter til rådighed.

Det viser en ny undersøgelse fra organisationen Dansk Byggeri. Den gennemsnitlige dansker råder over 52,5 bolig-kvadratmeter, mens folk i særligt hovedstadsområdet har mindre plads.

Pladsmangel i omegnen

Og næsten lige så lidt plads som københavnerne har beboerne i nogle af de københavnske omegnskommuner. Det gælder for eksempel Hvidovre, Rødovre og Albertslund, hvor man har lidt over 41 kvadratmeter per person.

-Antallet af kvadratmeter per person hænger sammen med efterspørgslen på boliger i lokalområdet. En større efterspørgsel presser kvadratmeterprisen op, og det kan sætte en grænse for, hvor stor en bolig, man har råd til at købe. Det er nok noget, mange danskere i hovedstadsområdet kan nikke genkendende til. Og så har husstandsindkomsten, den gennemsnitlige familiestørrelse i de enkelte kommuner samt til- og fraflytninger mellem kommunerne også betydning, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Jacob Hangaard.

Folk får mindre plads

I hovedstadsområdet går udviklingen mod mindre plads per person. For hvor den gennemsnitlige dansker siden 2010 har fået cirka en ekstra kvadratmeter at boltre sig på, så har københavnere fået 2,1 kvadratmeter mindre, mens indbyggerne i omegnskommunerne har 0, 8 kvadratmeter mindre.

-Når det gennemsnitlige antal kvadratmeter per person er faldet så meget i hovedstadsområdet, er det blandt andet fordi, der ikke er blevet bygget nok nye boliger i takt med, at antallet af indbyggere er steget, siger økonomisk konsulent Jacob Hangaard, Dansk Byggeri.

quote Der er ikke blevet bygget nok nye boliger

Økonomisk konsulent Jacob Hangaard, Dansk Byggeri.

Dansk Byggeri fremhæver i den forbindelse, at mens indbyggertallet i København over de sidste ti år er steget med knap 100.000 personer, så er der opført cirka 24.000 nye boliger. Og det er langt fra nok til at øge antallet af kvadratmeter per person. Ifølge Dansk Byggeri skulle der have været opført 52.000 boliger for at øge antallet af kvadratmeter per indbygger.

Så mange kvadratmeter bor I på i din kommune

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere