Helsingør straffes for at spare op

Helsingørs konservative borgmester Per Tærsbøl retter nu et skarpt angreb mod den borgerlige regering. Helsingør Kommune mister nemlig et tocifret millionbeløb i statsstøtte til særligt vanskeligt stillede kommuner, fordi kommunen har valgt at spare op.

Den situation vækker harme hos borgmesteren og to andre af Helsingørs toppolitikere, der alle mener, at regeringen skyder sig selv i foden i den forbindelse.
- Helt konkret så bliver vi i Helsingør straffet for at spare op. Vi skal åbenbart alle være lige dårlige, ikke det modsatte. Regeringen mener tilsyneladende ikke, at det for andre kommuner er et eksempel til efterlevelse, at man som os i Helsingør prøver at føre en ansvarlig økonomisk politik, siger Helsingørs borgmester Per Tærsbøl til Helsingør Dagblad.
Helsingør Kommune har i de senere år haft hundredvis af millioner kroner i kassebeholdningen - sagt på en anden måde har kommunen haft mange penge på kontoen. Årsagen til det er, at Helsingør har sparet op til forskellige store byggeprojekter, frem for alt kulturcentret Kulturværftet.Opsparingen betyder nu, at Helsingør Kommune ikke kommer i betragtning til støtten, når pengene i statens pulje til særligt vanskeligt stillede kommuner skal uddeles. Ifølge Per Tærsbøl er kommunens kassebeholdning nok til, at Helsingør simpelthen bliver diskvalificeret.
- For første gang i årtier får vi ikke penge som en vanskeligt stillet kommune. Den eneste begrundelse til det er, at vi har for mange penge i kassen. Men hvis vi sammenligner med andre, så er vi helt klart en vanskeligt stillet kommune, fordi vi ikke har det store skattegrundlag, og vi har mange borgere med sociale problemer, som vi skal tage os af. Næsten alle kommuner i
hovedstadsområdet får penge fra den pulje, og så er det da paradoksalt, at vi som en af de få kommuner herhjemme, der sørger for at have en kassebeholdning, som rent faktisk kan finansiere vores byggeri, bliver straffet, konstaterer Per Tærsbøl.
Som bekendt er borgmesteren medlem af byrådets største parti med ni mandater, De Konservative. Alligevel skælder han her ud på den borgerlige regering bestående af De Konservative og Venstre.
Også Venstres frontfigur i Helsingør Byråd er utilfreds med regeringen i denne sag. Hans Andersen støtter borgmesteren.
- Tærsbøl har helt ret i, at det skal ikke komme kommuner til skade, at de har sparet op til ting. Så jeg støtter op omkring Pers forsøg på at få ekstra midler fra staten i en situation, hvor vi har vanskeligt ved at få 2010-budgettet til at hænge sammen, erklærer Andersen fra Venstre, som har tre mandater i byrådet.
Socialdemokraterne har seks mandater i Helsingør Byråd. Fra det parti skælder ordfører Henrik Møller også på regeringens regler i forbindelse med Helsingør-nej'et til at få penge fra puljen til særligt vanskeligt stillede-kommuner.
- Det er nogle vanvittige kriterier, som afgør, om man får støtte. Vi har sparet penge op til Kulturværftet. Hvis regeringen så bare kigger på, om der er noget i kassebeholdningen, er det helt ulogisk, og det straffer de kommuner, som er fremsynede og sparer op for at bygge. De kommuner, der til gengæld banker deres kassebeholdning helt i bund, bliver belønnet, siger Møller.
Helsingør Kommune fik i år 11 millioner kroner i støtte fra den omtalte pulje. I 2008 fik Helsingør Kommune 16 millioner kroner som særlig vanskeligt stillet kommune.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere