Helsingør Kommune vil købe Holger Danske

Det kan godt være, at Holger Danske sidder og snorksover både i Kronborgs Kasematter og foran Hotel Marienlyst.

Foto: Lorry

Men ingen skal kunne anklage Helsingør Kommune og politikerne for at have sovet i timen, hvis der var chance for at bevare hotel-Holger'en inden for kommunegrænsen.

Læs også: Juridisk uenighed om auktion

Derfor skal Helsingør-borgmester Johannes Hecht-Nielsen nu igen tage kontakt til hoteldirektør Ulrik Finnemann for at høre om, der kan findes en Find Holger-løsning, skriver Helsingør Dagblad.

Læs også: Holger Danske lænket til højeste bud

Det var på et møde i Helsingør Byråds økonomiudvalg mandag aften, at politikerne blev enige om, at kommunen skal tage fornyet kontakt til Hotel Marienlyst og begynde forhandlinger om et eventuelt køb af den Holger Danske-statue i bronze, som har stået foran hotellet i over 100 år.

Helsingørborgmester retter igen henvendelse til Hotel Marienlyst om overtagelse

Som beskrevet i Helsingør Dagblad i de seneste dage er statuen sat til salg af hotellet på internet-auktionssitet Lauritz.com. Efter en kaotisk første budrunde, som senere er blevet aflyst, er Holger Danske nu igen under hammeren - startprisen er 1.75 millioner kroner, og en forretningsmand fra Skjern har givet første bud for at sikre, at Holger Danske kan tage sig en lang morfar i Skjern By.

De kommende forhandlinger mellem hoteldirektør Finnemann og Hecht-Nielsen kan sikkert blive lange, men det var til gengæld en kortfattet borgmester Hecht-Nielsen fra Venstre, der i går aftes fortalte om hans

opgave i de kommende dage.

- Økonomiudvalget har opfordret borgmesteren til at rette fornyet kontakt til Hotel Marienlyst omkring en overtagelse af Holger Danske-statuen. Det betyder naturligvis, at jeg kontakter Hotel Marienlyst for at diskutere en eventuel overtagelse. Derudover har jeg ikke flere kommentarer, sagde Hecht-Nielsen til Helsingør Dagblad.

Hverken pris eller placering er offenligt kendt

"Har økonomiudvalget diskuteret en pris, som kommunen er villig til at give for Holger Danske-statuen?"

- Jeg har ikke flere kommentarer.

"Har økonomiudvalget diskuteret, hvor Holger Danske eventuelt skal stå, hvis man får købt den?"

-Desværre har jeg ingen yderligere kommentarer til sagen.

Økonomiudvalget har en forventning om, at det kan lade sig gøre at overtage Holger Danske, og det vil kommunen gerne, siger Johannes Hecht-Nielsen.

Offentligt har Hecht-Nielsen og Helsingør Byråd på nuværende tidspunkt altså ikke planlagt en pris for eller placering til Holger Danske-skulpturen fra Hotel Marienlyst.

Kronborg angiveligt ikke interesseret i at købe statuen

Det må dog forventes, at kommunen skal til lommerne efter minimum et par millioner kroner, hvis man skal have held med at købe Holger Danske. Den er som nævnt af bronze, mens Holger Danske ved Kronborg er af beton.

Det er billedhuggeren Hans Peder Pedersen-Dan, som i sin tid skabte Holger Danske - bestilt af Hotel Marienlyst. Han har også lavet »Den Lille Hornblæser« på Rådhuspladsen i København og de fire store granitelefanter til Carlsberg i Valby.

Kronborg Slot er angiveligt ikke interesseret i at købe bronze-Holger'en. Slotsfolket har nok i en sovende Holger Danske. Mange helsingoranere har dog tilkendegivet over for politikerne, at Holger Danske fra Hotel Marienlyst skal blive i Helsingør.

Første møde kan have været startskud til seriøs forhandling

I sidste uge havde Hecht-Nielsen og Finnemann fra Hotel Marienlyst et i første omgang resultatløst møde om Holger Danske-statuen.

Den gang sagde Hecht-Nielsen til Helsingør Dagblad, at "jeg har jo ikke mandat til at købe statuen på Helsingørs vegne, men jeg har drøftet med direktøren, hvad der kan gøres for at beholde statuen i Helsingør, og gerne i relation til Kronborg? Jeg kan se nogle fornuftige løsninger på sagen!"

Nu kan det være, at det første møde har været startskuddet til seriøse forhandlinger om Holger Danskes fremtid. En ting er helt sikkert. Der skal mere til at vække den gamle kriger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?