Helsingør har landets mest fyldte børnehaveklasser

Ingen andre steder i landet sidder de mindste elever så tæt som i Helsingør Kommunes Folkeskoler., skriver Helsingør Dagblad.

Med et gennemsnit i de nuværende børnehaveklasser på 25,5 elever kommer Helsingør ind på en klar førsteplads, viser helt nye tal fra Danmarks Statistik.

Ser man på alle klasserne fra 0. klasse til 10. klasse, har Helsingørs folkeskoler en gennemsnitlig størrelse på 22,7 elever. Det er landets tredjehøjeste klassekvotient, kun overgået af Vallensbæk og Gentofte.
De store klasser med op til 28 elever går ud over kvaliteten af undervisningen.

- Man bør ikke tilstræbe helt fulde klasser. Det er lige de flere end, hvad der giver det bedste faglige udbytte. Undersøgelser viser, at eleverne får bedre karakterer, hvis klasserne har en størrelse på omkring 24 elever. Jeg synes, at 28 elever i en klasse er mange. Vi kan klare det, men 22 til 24 er mere håndterbart. Det kommer dog også an på, hvordan klassen fungerer, siger Vera Sandby Hansen, der er formand for Helsingørs Lærerforening.

Hun ser især et problem i forhold til at kunne tage nye elever ind, hvis familier flytter til området.

- Helsingør har jo en strategi om at ville tiltrække børnefamilier. Og så er det et problem at fylde klasserne så meget op, at der ikke er plads til nye elever. Man bør holde sig meget for øje, at der skal være plads til nye elever.

Ifølge formand for Børne- og Ungeudvalget, Gitte Kondrup (S), er det helt bevidst, at Helsingør har så store klasser.

- Jeg medgiver, at det kan virke voldsomt med så store klasser, når man ser det udefra. Men til trods for det, synes jeg, at vi tilbyder rigtig gode folkeskoler. Det er ikke et udtryk for, at vi har sparret på området, for de penge der sparres ved at danne færre klasser, bliver på skolerne og giver mulighed for, at vi kan lave holddelinger, tolærerordninger, flere timer og andre tiltag. Vi prioriterer ressourcerne i en tid, hvor det ikke ligger i kortene, at skoleområdet kan få tilført ekstra ressourcer, siger Gitte Kondrup.

Selvom Vera Sandby Hansen er kritisk over for de store klasser, så har hun også ros til kommunens poltikere.

- Man skal rose Helsingør Kommune for at køre efter de vejledende timetal frem for det mindste timetal, som mange andre kommuner gør. Det er absolut prisværdigt. Det betyder, at man blandt andet har en ekstra time i matematik og dansk. Det ville jeg som forælder lægge mærke til. Skulle man vælge mellem flere timer eller mindre klasser, så vil flere timer være bedre. Men helst så jeg begge dele, siger Vera Sandby Hansen.
Umiddelbart tyder intet dog på, at de kommende børnehaveklasser bliver mindre. Med den nye skolereform bliver det muligt at fylde klasserne endnu mere.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik