Hecht-Nielsen fik Danmarks dårligste borgmester-valg

Borgmester Johannes Hecht-Nielsen fra Venstre var en af de store tabere ved kommunalvalget i Helsingør for en uge siden. Nu viser en opgørelse over samtlige 98 danske borgmestres personlige valg, at Hecht-Nielsen faktisk fik det dårligste valg af alle siddende og genopstillende borgmestre. Det skriver Helsingør Dagblad i dag.

Det er Fyns Amts Avis, som har gennemgået valgresultaterne for alle borgmestrene. Avisen ville undersøge, om Curt Sørensen, deres borgmester i Svendborg, eventuelt havde Danmarks mest ringe borgmester-valg. Men Sørensen kunne kun sikre sig en tredjeplads på den liste, hvor en topplacering ikke er attraktiv.

Analysen afslører nemlig, at Johannes Hecht-Nielsen fik landets dårligste valg som siddende borgmester. Kun lidt over 2 procent af de borgere, der stemte ved valget i Helsingør, stemte personligt på Venstre-manden i Helsingør - det er den laveste andel af stemmerne af alle de borgmestre, der igen var på valg.

13 ud af de 98 borgmestre genopstillede ikke og fik derfor slet ingen stemmer. Af de 85 borgmestre, som forsøgte at genvinde borgmesterkæden, var Hecht-Nielsen altså den mindst populære blandt de lokale vælgere med 2,35 procent af stemmerne.

Venstre-borgmesteren bliver til nytår afløst af den konservative Benedikte Kiær, som fik 15,9 procent af Helsingør-stemmerne som personlige stemmer.

Hecht-Nielsen ser den konservative valgsejr og Venstres valgnederlag som et udtryk for, at vælgerne i Helsingør i tirsdags i højere grad så på 2009-begivenhederne end på den førte politik i de seneste fire år, da de afgav deres stemmer. Som bekendt væltede Johannes Hecht-Nielsen den daværende borgmester Per Tærsbøl fra De Konservative, da Hecht-Nielsen i utilfredshed med en smal konstituering sprang fra en aftale, som hans parti havde lavet med de øvrige borgerlige partier samt Lokaldemokraterne, og blev borgmester på venstrefløjens stemmer, altså Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten.

- Jeg tror, at resultatet med mine få procent af stemmerne hænger sammen med hele den afstraffelse, som Venstre får ved dette valg sammen med den konstitueringsgruppe, der slog sig sammen for fire år siden. Vi bliver alle straffet. Selv Enhedslisten får et dårligere valg i Helsingør, end alle havde regnet med. Vi må konstatere, at det, der skete i 2009, efter vælgernes mening var forkert, for vi bliver straffet banen rundt, siger Johannes Hecht-Nielsen.

Ved kommunalvalget bevarede Venstre sine to mandater i Helsingør, men gik tilbage i andelen af stemmer.

Socialdemokraterne og SF, som gik forrest i støtten til Tærsbøl-kuppet ved konstitueringen i 2009 oplevede også en tilbagegang - henholdvis fra syv til seks mandater og fra fire til et mandat. Enhedslisten gik frem fra et til to mandater, men var fra flere sider blevet spået en større fremgang.

- Jeg mener stadig, at vi i konstitueringsgruppen har vist et godt samarbejde og opnået betydelige resultater. Men det har helt tydeligt ikke været nok til, at det har opvejet den anden del. Når man ser, hvad der sker rundt omkring os i disse dage, hvor halvdelen af borgmestrene bliver væltet, virker det, der skete i 2009 ikke så slemt. Jeg vil minde om, at der altså ikke var borgerligt flertal i Helsingør Byråd den gang? Der var rødt flertal, det var baggrunden, siger Hecht-Nielsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik